BRUER

Skal den fortsatt hete Hålogalandsbrua - eller blir det kanskje «Ofotbrua»?

Samtidig er det kommet inn en rekke kreative forslag i sosiale medier.

Blir ikke navnet allikevel Hålogalandsbrua, men mer geografisk riktig ligger ved bunnen av Ofotfjorden?
Blir ikke navnet allikevel Hålogalandsbrua, men mer geografisk riktig ligger ved bunnen av Ofotfjorden? Foto: Erik Jenssen
Erik Jenssen
19. juni 2018 - 07:50

Prosjektet har vært kjent som «Hålogalandsbrua» gjennom flere tiår, men dette er et navn som bare har blitt til gjennom beslutningsprosessen, uten faglig forankring.

  • Ifølge Statens kartverk er det manglende kjennskap til lov om stadnamn som har gjort at Statens vegvesen ikke har reist navnesak på et tidligere tidspunkt. Men det skjer altså nå, og følgende fem deler av vegnettet i Ofoten skal nå ut på høring:
  • Brua over Rombaksfjorden (i dag kjent som Hålogalandsbrua).
  • Tunnel rett nord for Narvik (i dag kjent som Ornestunnelen).
  • Tunnel på Øyjord
  • Tunnel ved Trældal (i dag kjent som Trældaltunnelen).
  • Bru av betong på Øyjord, starter rett etter Hålogalandsbruas landgang.

LES OGSÅ: Sveise-entreprenøren på Hålogalandsbrua er konkurs - trolig ny forsinkelse

Bør heller hete «Ofotbrua»

Statens vegvesens forslag til navn er likelydende med navneforslagene som i dag er i daglig bruk, og er ifølge avisa Fremover enige med kartverket på de aller fleste – med unntak av juvelen sjøl.

For navnet på den gigantiske hengebrua bør ifølge Statens kartverk være «Ofotbrua» fordi det gir navn til ei bru som krysser fjorden i bunnen av Ofotfjorden. Kartverket mener begrepet «Hålogaland» blir misvisende, fordi dette fra gammelt av er betegnelsen på hele Nord-Norge.

Har medført stort lokalt engasjement

Videre peker de på at Hålogaland blir geografisk misvisende. 

– Historisk er Hålogaland et stort område, og det blir litt kunstig å bruke det som et navn på en bru i Ofoten. Den nye brua er sentralt i regionen Ofoten/Ufuohttá og krysser også Ofotfjorden/ Ufuohttá, heter det i brevet fra Statens kartverk. 

Forslaget til samisk navn for brua er Ufuohtráovvi, Ufuohtrovvi eller Áhkánjárrovvi. Det siste forslaget henviser til at brua går til Narvik, som heter Áhkánjárga på samisk. 

Saken har selvsagt ført til folkelig engasjement, og her er noen av navnene lokalavisa har plukket opp fra ymse sosiale medier:

Bompængbrua, Ornesbrua, Samelandbrua, Narvikbrua, Ytre Rombak bru, Ytre Rombaksbroa, Victoriahamn bro, Øyjordbrua, Flyplassnedleggingsbrua, Sukkenes bru, Tøttabrua, Midnattsolbroen, Brua, Bru1, Ho Logaland, Bru no Mars, Arctic bridge, Pengslukbrua og Nybrua.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.