Statens vegvesen er overrasket etter å ha tapt ankesak mot spansk entreprenør

– Vi vil nå gjennomgå dommen nøye med våre advokater og ta stilling til om vi skal anke, kommenterer avdelingsdirektør.

Den nye tunnelen i Sørkjosen åpnet i vinter.
Den nye tunnelen i Sørkjosen åpnet i vinter. Foto: Erik Jenssen
10. sep. 2018 - 11:10

Saken handler om byggingen av den nye Sørkjostunnelen på E6 i Troms. Dette oppdraget ble i sin tid tildelt den spanske entreprenøren OSSA, men i 2015 hevet Vegvesenet kontrakten med selskapet på grunn av manglende fremdrift. 

Staten vant i tingretten

Dette mente OSSA var urimelig, og tok saken til retten. Saken gikk for Nord-Troms tingrett over fem og en halv uke høsten 2016. 

Staten ved Samferdselsdepartementet ble frifunnet fra alle krav da dommen falt i januar i fjor. 

Selskapet ble dømt til å betale tilbake resterende del av et forskudd de har fått utbetalt; 37,4 millioner kroner pluss renter. I tillegg måtte de ifølge dommen betale en erstatning på ca. 41,4 millioner kroner for merkostnadene prosjektet er påført som følge av at jobben måtte lyses ut på nytt.

Selskapet ble også dømt til å betale statens saksomkostninger, nærmere 8,5 millioner kroner, samt tingrettens utgifter til tolketjenester. 

LES OGSÅ: Full seier til Statens vegvesen

Snudd på hodet

OSSA tok imidlertid saken videre, og denne uka falt dommen i Hålogaland lagmannsrett, og de mener entreprenørens forsinkelse ikke var stor nok til at det var sikkert at kontrakten ville bli misligholdt. 

I dommen er OSSA frifunnet for erstatningskravet til staten. De er også tilkjent sluttopgjør på 16 470 754 kroner. 

OSSAS erstatningskrav mot Staten ble avvist av lagmannsretten, og de må også tilbakebetale et utbetakt forskudd på 27 millioner kroner. 

Lagmannsretten påpeker imidlertid at ingen av partene har vunnet saken. Dermed må hver av partene dekke sine egne saksomkostninger. 

Les dommen i sin helhet her.

Åpnet i år

E6-prosjektet Langslett-Sørkjosen består av totalt 11 kilometer vei, inkludert 4,6 kilometer med tunnel.

Etter at kontrakten med OSSA ble oppsagt, ble tunneljobben lyst ut på nytt. Skanska tok over og i februar i år ble strekningen åpnet. 

Hele prosjektet har en prislapp på ca 963 millioner kroner. 

Statens vegvesen har ennå ikke bestemt seg for om de vil anke saken videre. 

 – Vi er overrasket over at lagmannsretten har kommet til en annen konklusjon. Samtidig konstaterer vi at Statens vegvesen har vunnet fram på flere sentrale punkter. Vi merker oss også at retten har også avvist OSSAs krav om erstatning. Vi vil nå gjennomgå dommen nøye med våre advokater og ta stilling til om vi skal anke, sier avdelingsdirektør Stein Johnny Johansen i Vegvesenet i en pressemelding.

LES OGSÅ: Endelig står den nye E6 i Sørkjosen ferdig

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.