IT

Staten vil ha private trafikkdata

SIKKERHET: Vegdirektoratet vil ha tilgang til trafikkdata fra private baser, som Tomtom og Garmin, for å øke trafikksikkerheten og minske køene.
SIKKERHET: Vegdirektoratet vil ha tilgang til trafikkdata fra private baser, som Tomtom og Garmin, for å øke trafikksikkerheten og minske køene. Bilde: Espen Zachariassen
Odd R. Valmot, Espen ZachariassenOdd R. Valmot, Espen Zachariassen
18. mars 2011 - 15:07

Hvor kjører bilene og hvor fort går trafikken? Det er sentrale spørsmål for trafikkavviklingen, enten det gjelder å planlegge nye veier, lede rushtrafikken eller styre trafikklys.

Sensorer som kartlegger biltrafikken har til nå vært løsningen i mange land.

Her hjemme er Statens vegvesen i gang med å sette opp radioantenner som registrerer biler med Autopass-brikke og på den måten gi bilistene sanntidsinformasjon om trafikktettheten.

Les også: Kartlegger reisetiden i de største byeneSanntid

Samtidig er navigasjonstjenestene til private aktører som Tomtom og Garmin i ferd med å bli avanserte trafikkmålere ved å logge data fra brukerne uavhengig av kostbar infrastruktur langs veien.

– Vi har jobbet i mange år med å effektivisere bruken av kartene våre slik at de kan gi bilistene mer enn bare kjøreruten. Utveksling av informasjon med bilene gir et bilde av trafikksituasjonen, slik at vi også kan lede dem raskeste vei. De nyeste bilnavigatorene har til og med innebygget sim-kort og kommuniserer med oss i sanntid. Dermed kan vi oppdatere trafikkbildet hele tiden, sier lisensieringssjef Maarten van Gool hos Tomtom.

TRAFIKKBILDET: Sjefen for lisensiering i TomTom, Maarten van Gool mener de har en gullgruve av trafikkinformasjon som alle trafikkplanleggere trenger i jobben. Odd Richard ValmotStor base

Selskapet har over tid bygget opp det som er blitt verdens største trafikkdatabase, Traffic Stats database.

Det førte til ideen om å selge trafikkdata til myndigheter og trafikkonsulenter.

Basen inneholder mer enn 3 trillioner målinger og øker med 3,5 milliarder hver dag over hele kloden.

Tettheten er naturlig nok i vestlige land.Kartlegging

I Europa og Nord-Amerika kan det genereres rapporter i løpet av et døgn med en nøyaktighet på hver tiende meter vei.

Her kan man se hvor bilene kommer fra, hvor de skal og med hvilken hastighet trafikken avvikles.

Les også: Sjekk køen på mobilenBilligere

Tomtom hevder offentlige veimyndigheter kan droppe egen infrastruktur.

– Det er veldig mye billigere og bedre for myndigheter og andre brukere å måle trafikkbelastning på veiene med navigatorer på denne måten enn å bruke veisensorer. Denne teknologien gjør at trafikken kan effektiviseres. Som en bieffekt vil utslippene reduseres, sier van Gool til Teknisk Ukeblad.Reisetid

Vegdirektoratet er i gang med sitt prosjekt «Reisetid», som kartlegger trafikken basert på Autopass-brikker.

E6 ved Trondheim var piloten, mens Oslo og Bergen skal bygges ut i år.

Systemet er utviklet av Ciber og baserer seg på antenner langs veien som fanger opp radiosignalene fra bilens Autopass-brikke.

Dette gir anonymiserte trafikkdata, som alle skal kunne benytte til å lage trafikktjenester.

Radioantennene utgjør den største kostnaden i prosjektet.

Les også: Navigasjon til 35 kroner– Nyttig for oss

Vegdirektoratet ser ingen motsetningsforhold mellom Reisetid og private trafikkdata.

– Disse vil være nyttige supplement til vårt eget system. Reisetid skal gi trafikantene sanntids informasjon på viktige hovedveistrekninger i Trondheim, Oslo, Bergen og Stavanger. Løsningen til Tomtom kan gjøre nytte for seg på resten av veinettet i hele landet, siden det ikke er økonomisk forvarlig å bygge ut vårt system over alt, sier avdelingsdirektør Ivar Christiansen til Teknisk Ukeblad. Han leder seksjon for trafikkforvaltning hos Vegdirektoratet.

Les også: Ford ringer etter ambulanseNye EU-regler

EUs nye direktiv om intelligente trafikksystemer kom i fjor sommer.

ITS-direktivet skal inn i norsk lov gjennom EØS-avtalen.

– Her er poenget at trafikantene skal få tilgang til all informasjon som kan bidra til bedre trafikkavvikling og økt trafikksikkerhet. Derfor ønsker vi at trafikkinformasjon som de private navigasjonsaktørene produserer i sine systemer også blir gjort tilgjengelig for alle. Vi ser at private kommersielle tjenester får større og større betydning som datakilder, sier Christiansen.Alt til alle

Men han ønsker ikke at datafangst som er relevant for alle trafikanter bare skal kunne brukes av de som benytter en spesiell leverandør.

– ITS-direktivet understreker at data som kan ha betydning for trafikksikkerhet skal være gratis tilgjengelig for alle trafikanter, sier avdelingsdirektøren.

Leverandørene vil ikke gi fra seg data gratis. Her blir det et spørsmål om å finne en forretningsmodell som fungerer.Les også:

– Provoserende med avgifter på sikkerhet

Kollektivtilbud foran køprising

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.