Staten subsidierer oljeselskapenes bonusfest

Det norske oljeselskap, her ved direktør Erik Haugane, var blant selskapene som i fjor betalte ut millionbonuser til tross for store underskudd.
Det norske oljeselskap, her ved direktør Erik Haugane, var blant selskapene som i fjor betalte ut millionbonuser til tross for store underskudd. (Bilde: Anders J. Steensen)

Ifølge Klassekampen gikk 44 oljeselskap med underskudd i 2009. Disse har dermed rett til å få 78 prosent av letekostnadene subsidiert av staten.

Statlig bonusfest

Totalt har 9,1 milliarder kroner blitt utbetalt av staten i slike subsidier.

– Dette er den største bonusfesten som er lagt opp til i statlig regi, sier Jens Ingvald Olsen fra partiet Rødt.

Blant selskapene som har utbetalt millionbonuser finner vi Det norske oljeselskap ASA, der Kjell Inge Røkke er storaksjonær, North Energy og Norwegian Energy Company.

Ugreit

Bare disse tre selskapene alene har samlet utbetalt 25,5 millioner kroner i bonuser og frynsegoder til sine direktører, gått med 2,2 milliarder kroner i underskudd og mottatt like under 2,1 milliarder kroner i subsidier.

– Det er ikke greit at sterkt statsstøttede selskap utbetaler store bonuser. Nå må vi få en gjennomgang av hele petroleumsskatteregimet, sier Inga Marte Thorkildsen, finanspolitisk talsperson i SV.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå