KRAFT

– Staten og oljebransjen må betale

VETERANVIRKSOMHET: Energiveteranene Erling Diesen, Hans H. Faanes, Jon Tveit og Jon Ingvaldsen mener staten og oljebransjen må betale mer av fornybarutbyggingen.
VETERANVIRKSOMHET: Energiveteranene Erling Diesen, Hans H. Faanes, Jon Tveit og Jon Ingvaldsen mener staten og oljebransjen må betale mer av fornybarutbyggingen. Bilde: Trond Gram
Øyvind LieØyvind Lie
1. feb. 2011 - 09:29

Energiveteranene er sterkt kritiske til at vanlige forbrukere må ta kostnaden for de grønne sertifikatene.

“Staten får allerede inn ca. 30 milliarder kroner pr år eller hele 300 milliarder kroner frem til 2020 fra forbrukerne til klimatiltak, uten at nevneverdig del av dette så langt er tenkt å gå til klimatiltak. Dagens regjering har sagt at skattene ikke skal heves i valgperioden. Dette er en skjult skatt”, skriver energiveteranene i sin høringsuttalelse til det nye sertifikatmarkedet.

Les også: Eidsiva vil lage strøm av torv

Redusert avgift

Energiveteranene er en uavhengig gruppe personer med bakgrunn fra norsk energiforsyning, og består av Hans O. Bjøntegård, Erling Diesen, Erik Fleischer, Hans H. Faanes, Jon Ingvaldsen, Finn Lied, Lars Thue, Jon Tveit og Gunnar Vatten.

De foreslår at staten reduserer forbruksavgiften med samme beløp som elsertifikatene koster.

“Da vil sluttbrukerne ikke bli økonomisk skadelidende, og markedet for elsertifikater kan virke som foreslått”, heter det i uttalelsen.

Les også: Beskylder OED for hemmelighold

Kraft fra land

I forbindelse med elsertifikatmarkedet og utbyggingen av ny fornybar energi, må det bygges mye kraftnett i årene som kommer. Her bør offshoreindustrien betale sin del av regningen.

“Gassfeltene Troll og Ormen Lange med deres kraftforsyning fra land er den viktigste årsak til at det må bygges linjer gjennom Hardanger, Sogn og Fjordane og Sunnmøre. Til sammen selger de gass til Europa for mer enn 100 milliarder kroner i året og burde være betalingsdyktige”, ifølge veteranene.

Kraftselskapene ligger an til å tjene gode penger på krafteksport til Europa, og bør derfor også ta sin del av regningen for utbygging av nett, slik at ikke alminnelig forsyning blir belastet for kostnadene, mener Energiveteranene.

Les også: – Kraftintensiv industri bør betale for sertifikatene

Les mer om: