KLIMA

Staten medeier i de verste utslippsbedriftene

Zero-leder Einar Håndlykken sier at statens eierskap i norske CO2-syndere er en "offentlig hemmelighet".
Zero-leder Einar Håndlykken sier at statens eierskap i norske CO2-syndere er en "offentlig hemmelighet". Bilde: Kjetil Malkenes Hovland

– Dette er en «offentlig hemmelighet». Veldig få er oppmerksomme på hvor mye hvert av disse anleggene slipper ut, sier leder i miljøstiftelsen Zero, Einar Håndlykken, til Vårt Land.

Synder

Under klimamøtet i København i desember vil regjeringen gå i front for en ambisiøs klimaavtale. Men på hjemmebane viser det seg at Jens Stoltenberg (Ap) og regjeringskollegaene hans er blant de verste klimasynderne.

Til sammen slapp de seks anleggene hvor Staten har eierandeler, ut 5,85 millioner tonn CO2 i atmosfæren i fjor.

Det er nesten seks ganger utslippet fra all flytrafikk i Norge, som det har vært stort press på for å redusere.

Fokus

Håndlykken fremhever at regjeringen også eier to nye store utslippskilder som blir satt i drift i år: Gasskraftverkene på Mongstad (Statoil) og Kårstø (Naturkraft). På listen finner man også anleggene i Hammerfest (Snøhvit), Yara i Porsgrunn, samt Hydro Aluminium i Sunndal og på Karmøy

Han mener løsningen må være et mer aktivt eierskap fra Statens side.

– Myndighetene har påfallende lite fokus på anleggene de eier, sier han og oppfordrer regjeringen til å bruke eierrollen sin til å få ned utslippene.

Enig

Han får støtte fra Ingeborg Gjærum, leder av Natur og Ungdom.

– Vi trenger å ta CO2-debatten videre, og jeg vil foreslå at regjeringen ser nærmere på hvordan man kan fjerne utslipp fra de ti anleggene som slipper ut mest, sier Gjærum.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.