IKT

Staten blir heldigital

Moderniseringsminister Morten A Meyer har satt opp tidsfrister for de ulike målene i eNorge-planen. Det er nytt og dermed mer forpliktende.
Moderniseringsminister Morten A Meyer har satt opp tidsfrister for de ulike målene i eNorge-planen. Det er nytt og dermed mer forpliktende. Bilde: Odd R. Valmot

Posten og papirprodusentere kan gå trangere tider i møte. Fram mot 2009 skal offentlig sektor gå over til elektronisk kommunikasjon internt og eksternt og skjemaer skal leveres over nett.

Den omfattende planen Moderniseringsminister Morten A Meyer presenterte i dag, har satt opp en rekke klare tidsfrister. Dermed blir det lett å følge med om de digitale mål nås.

For den menige mann og kvinne betyr det sannsynligvis mest at du innen to år kan slippe brevpost og kommunisere pr epost og nett med det offentlige. Næringsdrivende kan glede seg over at stadig mer av skjemaer og annen dokumentasjon kan gjøres via nett.

Moderniseringsministeren lover at de som ikke har PC og nettilgang ikke skal lide i de digitale samfunnet. Det skal fortsatt være mulig å bruke vanlig post og papir.- Regjeringen ønsker et samfunn der alle kan delta. Alle skal, om de selv ønsker det, kunne være fullverdige digitale borgere. Har du ikke datakunnskap skal du få. Og har du ikke datamaskin skal du i nærmiljø få gratis til gang til dette. Ingen skal holdes utenfor, sier moderniseringsminister Morten Andreas Meyer, ifølge en pressemelding.

Her er målene i eNorge 2009:

  • Frem mot 2009 skal alle relevante offentlige tjenester mot innbyggerne bli tilgjengelige på nett
  • Innen utgangen av 2007 skal all kommunikasjon for innbyggerne med det offentlige kunne skje elektronisk - for de som ønsker det
  • Innen utgangen av 2009 skal all ikke-sensitiv kommunikasjon innen det offentlige skje elektronisk. Internt i departementene er fristen 2007
  • All innrapportering for næringslivet til det offentlige skal kunne skje elektronisk fra 2008
  • Innen utgangen av 2008 skal det bli enklere tilgang til offentlige data med gratis tilgjengelighet som hovedprinsipp
  • Datasystemer i det offentlige skal baseres på åpne standarder
  • Innen utgangen av 2009 skal offentlige virksomheter ha lagt til rette for elektronisk uthenting av egen personinformasjon på en enkel og sikker måte

- Regjeringen vil utnytte informasjonsteknologi til å skape en enklere hverdag for innbyggere og bedrifter. Informasjonsteknologi er en samfunnsformende kraft og en sentral muliggjører for utvikling og brukertilpassing av offentlig sektor. eNorge 2009 er en offensiv, handlingsorientert plan med konkrete og etterprøvbare mål som motiverer til gjennomføring, sier Meyer.

Her kan du lese hele rapporten.

Fornøy IKT-Norge

IKT-Norge er fornøyd med eNorge-planen. Interesseforeningen tror planen inspirer til nye bedrifter og produkter.

I enpressemelding trekker IKT Norge fram disse tre punktene som svært bra med Meyers plan:  • Tilgangen til offentlige data skal regulerer og koordineres ut ifra gratisprinsippet. Dette vil gi grobunn for nye tjenester og nye bedrifter tror IKT-Norge
  • Bedre IKT-statistikk vil være svært viktig i å kunne styre skuta etter riktig kart. IKT-Norge mener at her har man kommet et stykke på vei men fortsatt er det store mangler, bl.a. finnes det i dag ikke offisiell statistikk på eksport av programvare og IKT-tjenester, kun maskinvare.
  • Bruk av åpne standarder. IKT-Norge er glade for at statsråden la vekt på at offentlige tjenester skal være tilgjengelige på relevante plattformer.


Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.