ENERGI

Staten betalte 32,6 milliarder kroner i strømstøtte i 2022

I 2022 betalte staten nærmere 32,6 milliarder i strømstøtte til norske husholdninger. I år øker dette beløpet til nesten 45 milliarder.

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) og regjeringen forlenger strømstøtten ut 2024.
Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) og regjeringen forlenger strømstøtten ut 2024. Foto: Alf Simensen/NTB
5. apr. 2023 - 08:58

En gjennomsnittlig husholdning i Sørvest-Norge fikk dekket rund 26.000 kroner av strømregninga gjennom året, skriver regjeringen i en pressemelding.

– I Norge stiller vi opp for hverandre i tøffe tider. Strømstøtten er god og hjelper de som trenger det, og regjeringen har varslet at strømstøtteordningen skal forlenget ut hele 2024, sier olje- og energiminister Terje Aasland (Ap).

Mest penger ble det utbetalt i desember, med rundt 8,5 milliarder kroner. For 2023 anslår regjeringen at strømstøtteordningen vil koste 44,7 milliarder kroner.

Slik er den nye strømstøtteordningen for privatkunder:

  • Strømstøtteordningen forlenges ut 2024.
  • Innslagspunktet i støtteordningen blir den samme som i dag, 70 øre per kilowattime.
  • Fra å kompensere forbrukerne på grunnlag av en månedlig gjennomsnittspris, blir det en kompensasjon time for time. Denne ordningen vil ikke bli innført før til høsten, trolig fra 1. september.
  • Strømstøtten blir satt til 90 prosent støtte over 70 øre hele året. I dag er støtten 80 prosent over 70 øre i sommermånedene. Moms kommer i tillegg.
  • Regjeringen har nedsatt nok et strømutvalg. Utvalget skal vurdere dagens system for å fastsette strømprisen og vurdere tiltak som kan sikre strømbrukere lavere og mer forutsigbare priser.
  • Utvalget skal ledes av administrerende direktør Inge Gran i Sintef Energi og skal levere rapport til regjeringen innen 15. oktober.
    Les også

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.