FORSVAR

Staten anker i pensjonsstriden i Forsvaret

Staten har anket lagmannsrettsdommen som gir offiserer i Forsvaret pensjonspoeng på hele lønnen, inkludert tilleggene.

Staten anker lagmannsrettsdommen om pensjonsstriden i Forsvaret.
Staten anker lagmannsrettsdommen om pensjonsstriden i Forsvaret. Hans Kristian Bergan / Forsvaret
17. juni 2024 - 13:20

– Denne nyheten vil dessverre bli dårlig mottatt blant ansatte i Forsvaret, og vi risikerer å miste ytterligere personell gjennom den usikkerheten som blir skapt, skriver Torbjørn Bongo i Norges offisers- og spesialistforbund (NOF) til TV 2.

Bakteppet for striden er at pensjonen til offiserer i Forsvaret hittil kun har blitt beregnet ut ifra en lav grunnlønn. Store lønnstillegg for øvelser, seiledøgn og andre ytelser ikke har altså blitt regnet med.

Både Trygderetten og Gulating lagmannsrett har tidligere slått fast at fartøytjeneste og vakt er forutsigbar inntekt knyttet til den enkelte stilling, og at offiserer dermed skal få pensjonspoeng for vakt- og øvelsestillegg.

Hovedtillitsvalgt i NOF, Thor Manum, frykter at verdifullt personell går tapt for Forsvaret, og at de forsvinner ut i det private markedet isteden.

– Det sivile systemet gir pensjon på all inntekt. Samtidig er vi avhengig av å beholde maritim kompetanse. Staten kunne skapt ro rundt denne saken ved å la den ligge, men nå velger de å anke isteden. Det er ødeleggende, sier han til kanalen.

Juridisk direktør Rune Huse Kristoffersen i Statens Pensjonskasse, som er NOFs motpart i saken, skriver følgende i en epost til TV 2:

«Ankefristen går ut ved midnatt i kveld. Vi kan ikke kommentere saken før tirsdag, etter at ankefristen har utløpt.»

Danmarks forsvarssjef Flemming Lentfer (i midten) er sparket. Her er han sammen med Sverige og Finlands daværende forsvarssjefer Jonas Haggren (t.v.) og Timo Kivinen (t.h.) i 2022.
Les også

Danmarks forsvarssjef sparkes

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.