NYHETSBREV

Startskuddet for revolusjon av robotprogrammering

En pistolformet bevegelsessensor fra ABB på Bryne skal redusere tidsbruken på robotprogrammering fra timer til minutter.

18. mai 2015 - 18:36

ABBs Simplified Robot Programming (SRP) kombinerer egenskaper fra tradisjonell håndmaling med bevegelsesteknologi og programvare som automatisk gjenskaper de naturlige malebevegelsene.

– Det er like genialt som det er enkelt. I det øyeblikket lakkeringsprogrammet er ferdig, kan robotene begynne å lakkere, enten objektene er stasjonære eller beveger seg langs et samlebånd. Kundene våre vil kunne redusere tiden det tar å designe et lakkeringsprogram betydelig, sier produktsjef Steinar Riveland.

Les om: Gir bort moderne roboter til skolen

Selger til hele verden

ABBs virksomhet på Bryne utvikler lakkeringsteknologi som i hovedsak blir brukt av store bil- og elektronikkprodusenter over hele verden. Utviklingen av SRP-systemet har i sin helhet skjedd hos ABB på Jæren og dreier seg i all hovedsak om programvare.

For å utnytte seg av systemet bruker man et produkt som ligner en tradisjonell lakkeringspistol. Med den kan man redusere tiden det tar å generere et robotprogram fra to timer til to minutter på et gitt objekt. Konseptet er spesielt effektivt for bedrifter som produserer lavere volum og fysisk mindre objekter, enten det er snakk om tre, keramikk, plast eller metall.

Les om: Stabler i esker uten topp og bunn

 

Opptakene startes ved å trykke på en knapp med tommelen, mens en laserlinjal viser  hvor lakken skal treffe  aktiveres ved hjelp  av avtrekkeren.
Opptakene startes ved å trykke på en knapp med tommelen, mens en laserlinjal viser hvor lakken skal treffe aktiveres ved hjelp av avtrekkeren.

Kan programmere alle roboter

Men SRP kan mer enn å lage lakkeringsprogram. Det kan med fordel også benyttes for effektiv programmering av andre typer ABB-roboter.

Med ett trykk på en knapp blir håndbevegelser konvertert til kompliserte kalkyler som håndteres av program- og maskinvaren i SRP-systemet. Koden blir tilgjengelig for tilpasning i ABBs programmeringsplattform RobView og kan brukes av simuleringsprogrammet RobotStudio.

– Når opptaket er ferdig, fortsetter finjusteringen på datamaskinen dersom det er behov for det. Her kan spesialistene optimalisere fart, nøyaktighet og flyt i lakkeringen, for best mulig resultat, sier Riveland.

Programmet gjør at roboten kan lakkere med riktig mønster og vinkel, for effektiv lakkering og lavest mulig lakkforbruk. For kundene betyr tidsbesparelsene potensielt lavere kostnader og høyere kvalitet.

Les også: Tilbyr automasjons-studier på nett

Egner seg for småskala

– Roboter er ikke så mye verdt før de vet hva de skal gjøre. Robotprogrammering kan være krevende, men med SRP går startskuddet for en revolusjon innen robotprogrammering. Konseptet er spesielt egnet for robotautomatisering i mindre skala. En av fordelene er at man ikke trenger å ha en robot tilgjengelig for å programmere, sier Riveland.

ABB på Bryne har et av verdens ledende miljøer på utvikling av teknologi for lakkeringsroboter. Verdens første kommersielle lakkeringsrobot så dagens lys i jærbyen allerede i 1969, og ABB-avdelingen spiller fortsatt en nøkkelrolle i utviklingen av ny lakkeringsteknologi i ABB.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.