NYETEKNOLOGIER

Startproblemer for CERN-akseleratoren

LHC (The large hadron collider) er en av de mest avanserte maskiner noen gang bygd av mennesker.
LHC (The large hadron collider) er en av de mest avanserte maskiner noen gang bygd av mennesker. Bilde: CERN
10. sep. 2008 - 10:08

Problemene oppsto etter at de første strålene ble sendt inn.

Det ble vurdert metoder for å fortsette eksperimentet uten kjøleanlegget, men problemene ble etter hvert løst, opplyser den norske forskeren Steinar Stapenes, én av om lag ti norske forskere som deltar i prosjektet, til VG Nett.

Tilbake til universets start

CERN-eksperimentet har som mål å gjenskape øyeblikket like etter det såkalte "Big Bang", for bedre å forstå universets opprinnelse.

Det har på forhånd framkalt så vel forventning som dødsfrykt, hos både forskere og vanlige folk.

Les også: Går verden under i morgen?For de mest bekymrede, anbefales nettsiden "Has the Large Hadron Collider destroyed the earth yet?" ( http://hasthelhcdestroyedtheearth.com), som kontinuerlig overvåker om - ja, nettopp - jorden har gått under.

Det finnes også en noe urovekkende webkameratjeneste for dem som vil følge prosjektet sekund for sekund.

Følges av mange

Rundt 150 pressefolk fra internasjonale medier følger oppstarten av eksperimentet på stedet, opplyser Stapenes.

– Mellom klokken ni og ti vil de sende stråler inn og hvis vi er heldige vil strålene gå rundt allerede mellom ni og ti. Men det vil nok ta noe tid før detektorene sender ut informasjon om at de faktisk har sett kollisjoner, sier han.

Du kan følge utviklingen på CERNs egne nettsider her.

(NB: Det forventes stor trafikk og noe treghet i forbindelsen)

Little bang

Planleggingen av den gigantiske LHC (Large Hadron Collider) begynte for nesten 25 år siden og byggearbeidene av den 27 kilometer underjordiske ringen har pågått i ti år.

Først når partiklene, i form av protoner, er akselerert opp til nesten lyshastighet i løpet av en måneds tid, vil de første kollisjonene finne sted.

Mange har som nevnt fryktet at forsøkene på grensen mellom Sveits og Frankrike vil skape en katastrofe ved at det genereres svarte hull som kan sluke verden.

Forskerne avviser imidlertid alt, og mange henviser til frykten for at atombomben ville antenne atmosfæren når den ble detonert i 1945.

Primærtilstanden

Når partiklene kolliderer vil det skapes stråling og sekundærpartikler som skal gjenskape tilstanden like etter Big Bang. Resultatene fra kollisjonene vil fanges opp i fire ulike sensorer som er montert inn i ringen i gigantiske huler i fjellet.

Fysikerne har utviklet mange teorier om elementærpartikler og kreftene som virker i universet. Problemet har vært å verifisere teoriene.

En av de partiklene forskerne håper å finne er den såkalte Higgs-partikkelen. Hvis de finner den slik som teorien sier, vil det være et bevis på at teoriene stemmer.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.