PRODUKSJON

Startluft uten stans

Anders J. Steensen
28. jan. 2004 - 12:53

Ålesund/Sperre: Sunnmøringer er kjent for sin økonomiske sans og driftighet. Sperre Industri AS er en typisk representant for denne ånden.

Fra sin base på Ellingsøy har familien Sperre drevet en verdensomspennende virksomhet i 65 år. 90 prosent av produksjonen eksporteres. Skip på alle verdens hav seiler med startluftkompressorer fra Sperre.

Som 65 års presang åpnet de en ny og mer automatisert fabrikk for å ekspandere videre. Når det nye produksjonsanlegget blir skikkelig innkjørt, regner ledelsen med å hente ut betydelige gevinster.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

400 prosent vekst

Sperre Industri beviser at det går an å drive mekaniske bedrifter effektivt i Norge. Med samme antall personer i arbeidstokken kan bedriften i 2003 produsere 1600 startluftkompressorer mot 400 i 1978.

- Det skyldes i hovedsak innføring av automatiske verktøymaskiner og maskinering. Med den nye fabrikken regner vi med å kunne øke produktiviteten ytterligere, sier administrerende direktør Ole Kristian Sperre. Han er tredje generasjon som driver familiebedriften på Sperre.

Familien har investert 90 millioner kroner i den nye fabrikken. Av dette har 25 millioner gått tili nytt produksjonsutstyr. Kjernen i bedriften er et stort automatisert kranlager. Det har kapasitet til å håndtere hele 5400 europaller. Dette lageret fungerer både som råvarelager og lager for ferdigvarer/halvfabrikata. Mange av kompressorene har samme basiskonstruksjon, men kan variere etter hvilket utstyr som skal påmonteres, såkalt variansproduskjon.

- På denne måten kan vi ha korte leveringstider. Vi kan levere kompressorer verden rundt på to dager. Det er viktig for sikkerheten om bord i store fartøyer å ha korte leveringstider på reservedeler og utstyr som er spesielt viktig, forteller Sperre.

Døgnet rundt

Selve produksjonen foregår så å si automatisk. Operatørene velger verktøy og oppgaver for verktøymaskinenene og lager klar palettene og programmene i løpet av arbeidsdagen. Hoveddelen av produksjonen foregår dermed etter normalarbeidstidens slutt.

Verktøymaskinene er plassert helt inn til kranlageret, slik at palettene med ferdige produkter automatisk overføres til lageret. Denne operasjonen er ifølge Sperre ikke helt innkjørt ennå, men skal være i full drift fra årsskiftet.

Plasseringen av verktøymaskinene i forhold til kranlageret begrenser også arealbruken. Dermed kan det ryddes plass for nye produkter på sikt. Foreløpig vil Sperre bruke tid og krefter på å få best mulig produksjon av allerede eksisterende produktportefølje.

- Utfordringene ligge mest på programvaren. Vi har gitt våre operatører grundig innføring i systemene og de programmerer verktøymaskinene selv. Noen tar dette ganske lett, andre bruker mer til på å tilpasse seg de nye produksjonsmetodene, sier Sperre.

Avansert ordrebehandling

Fabrikken produserer hovedsakelig komponenter for lager.

- Vi er ingen typisk prosjektorganisasjonen. Vår styrke er å levere raskt. I prinsippet skal en ordre kunne effektueres i løpet av en dag, forteller konsernsjef Erik Langseth. Årsaken er avansert bruk av data. Microsoft Navision-systemet integrert med tegningsarkivet i Lotus Notes genererer automatisk tilbud og dokumentasjon når bedriften får en forespørsel på kompressoranlegg. Ved tilbudsaksept overføres produksjonsordrer og plukkjobber. I løpet av en dag er varene klare for forsendelse.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.