KRAFT

Starter omstridt kvotesalg

- Det er viktig at salget skjer på en ryddig måte slik at en i minst mulig grad skaper store svingninger i kvoteprisen fra dag til dag, sier statssekretær Geir Axelsen.
- Det er viktig at salget skjer på en ryddig måte slik at en i minst mulig grad skaper store svingninger i kvoteprisen fra dag til dag, sier statssekretær Geir Axelsen.
Trond Gram
18. mai 2009 - 09:01

– Det er viktig at salget skjer på en ryddig måte slik at en i minst mulig grad skaper store svingninger i kvoteprisen fra dag til dag. Den fremgangsmåten vi har valgt med jevne, daglige salg over et halvt år, skulle sikre dette og bidra til utviklingen av et effektivt marked for klimakvoter, sier statssekretær Geir Axelsen.

I dag starter Barclays Bank salget av klimakvoter tilsvarende 12,7 millioner tonn for regjeringen i EUs kvotehandelssystem. Dette tilsvarer to femtedeler av det Norge kommer til å selge i løpet av Kyotoperioden.

14 euro per tonn

Siste registrerte handel var på 14 euro per tonn, ifølge tall fra Point Carbon. Ifølge en melding er målet med salget å oppnå markedspris med lavest mulige transaksjonskostnader.

Det har også vært et premiss at salget skal skje på en ryddig og transparent måte.

Hvor mye regjeringen forventer å tjene på kvotesalget, er uklart, men i revidert statsbudsjett heter det at inntektene fra salg av klimakvoter på Finansdepartementets budsjett foreslås redusert med om lag 1,3 milliarder kroner i år.

I all hovedsak som følge av lavere anslått pris på klimakvoter. I saldert budsjett for 2009 var det lagt til grunn en kvotepris på 190 kroner, mens prisen på klimakvoter hittil i år har ligget på gjennomsnittlig 100 kroner per kvote.

– Både markedsaktører og norske skattebetalere har grunn til å være fornøyde med dette opplegget for salg av EU-kvoter, sier statssekretær Geir Axelsen.

– Usedvanlig kynisk

Teknisk Ukeblad har tidligere omtalt salget, som ble karakterisert av opposisjonen på Stortinget som en miljøpolitisk skandale.

– Det er snakk om enorme mengder CO2. Ved å slette disse kvotene kunne regjeringen gått fra 10 prosent overoppfyllelse til 25 prosent, sa Høyres Peter Gitmark til Teknisk Ukeblad tidligere i mai.

– Regjeringen har blitt usedvanlig kynisk. De er villige til å utsette miljøet for 13,5 millioner tonn CO2 for å få inn litt over en milliard i statsbudsjettet, sa Gitmark, som viste til at statsminister Jens Stoltenberg har sagt at det er viktigst å ta de billigste klimaløsningene først.

Les hele saken: Selger gratiskvoter for milliarder

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.