OLJE OG GASS

Starter gransking av oljeutslipp

Det lekker fortsatt olje fra BPs dyphavsbrønn i Mexicogolfen etter eksplosjonen på oljeplattformen Deepwater Horizon i april. USAs president Barack Obama har nå nedsatt en kommisjon som skal granske saken. Bildet er tatt sørøst for Grand Isle i delstaten Louisiana.
Det lekker fortsatt olje fra BPs dyphavsbrønn i Mexicogolfen etter eksplosjonen på oljeplattformen Deepwater Horizon i april. USAs president Barack Obama har nå nedsatt en kommisjon som skal granske saken. Bildet er tatt sørøst for Grand Isle i delstaten Louisiana. Bilde: Reuters/Scanpix
23. mai 2010 - 11:11

USAs president Barack Obama nedsetter en kommisjon som skal granske oljeutslippet i Mexicogolfen. Han ønsker en garanti mot framtidige utslipp.

Sterkt press

– Formålet med denne kommisjonen er å vurdere de grunnleggende årsakene til katastrofen og kartlegge hvilke forholdsregler innenfor sikkerhet og miljø vi må ta for å forhindre at en lignende katastrofe skjer igjen, sier Obama.

Det hvite hus vil fortsette å øve sterkt press mot selskapene som er ansvarlige for oljeutslippet i Mexicogolfen, men må samtidig se nærmere på sin egen rolle, ifølge presidenten.

Tidligere senator Bob Graham fra Demokratene og tidligere leder William Reilly i miljøverndepartementet EPA er satt til å lede den nye kommisjonen.

Ønsker utvinning

Etter oljeutslippet er det beordret inspeksjon av alle dyphavsoperasjoner i Mexicogolfen, ifølge Obama. Samtidig er det lagt ned forbud mot boring av nye brønner i påvente av en gjennomgang av saken.

Noen varig stans er det derimot ikke snakk om.

– Vi må fortsette å satse på innenlandske olje- og gassforekomster, og fordi den står for 30 prosent av vår oljeproduksjon, kan Mexicogolfen spille en viktig rolle i sikringen av vår energiframtid, sier Obama.

– Men vi kan kun satse på oljeboring til havs hvis vi har garantier for at katastrofer som BPs oljeutslipp ikke vil skje igjen, legger han til.

Ifølge Obama vil den nye kommisjonen forhåpentligvis bidra i arbeidet for å finne sikre løsninger.

En sandbanke i South Pass i delstaten Louisiana er dekket av olje. Én måned etter eksplosjonen på oljeplattformen Deepwater Horizon lekker det fortsatt store mengder olje ut i Mexicogolfen.
En sandbanke i South Pass i delstaten Louisiana er dekket av olje. Én måned etter eksplosjonen på oljeplattformen Deepwater Horizon lekker det fortsatt store mengder olje ut i Mexicogolfen. FOTO: Reuters/Scanpix Reuters/Scanpix

Mener BP sviktet

Det er svikt fra oljeselskapet BPs side som er hovedårsaken til oljekatastrofen i Mexicogolfen, fastslår Obama.

– Det som først og fremst ledet til denne katastrofen, var ansvarssvikt fra BPs side og kanskje også hos andre selskaper, deriblant Transocean og Halliburton, sier han.

Selskapene som er ansvarlige, må stanse oljeutslippet og betale for skadene det fører til, krever USAs president, som også mener amerikanere som er påført økonomiske tap som følge av utslippet, må få erstatning.

– Men selv om vi fortsatt holder BP ansvarlig, må vi også holde de politiske lederne ansvarlige, sa han.

– Spørsmålet er hva vi kan lære av denne katastrofen for å sikre at noe slikt aldri skjer igjen.

Usikkerhet om utslipp

Både forskere og amerikanske politikere hevder nå at BP har forsøkt å skjule omfanget av oljeutslippet i Mexicogolfen, men BP selv avviser dette.

BP hevdet først at det lekket 1.000 fat olje om dagen ved ulykkesstedet i Mexicogolfen, før anslaget raskt ble oppjustert til 5.000 fat. Uavhengige eksperter som har undersøkt en video av utslippet, mener imidlertid at mengden olje i realiteten er minst ti ganger så stor.

Gigantiske «oljeskyer» langt under havoverflaten får forskere til å tvile på anslag som kun er basert på observasjoner over vann.

BP nekter for at selskapet forsøker å skjule hvor mye olje som lekker fra den ødelagte brønnen.

– Det er ikke bare BP som står bak disse anslagene. Både kystvakten og NOAA har deltatt i beregningene. Det er det beste anslaget vi kan gi, sier operasjonssjef i BP, Doug Suttles. (©NTB)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.