KRAFT

Starter etter vindturbinhavari

Knut StrømKnut StrømKnut Strøm
23. okt. 2006 - 11:15

Hovedårsaken til havariene var at bladleverandøren hadde endret på spesifikasjonen uten å gi beskjed til Scanwind, som har levert turbinene.

Vindtrubinenens maskineri og øvrige system var dermed ikke samkjørt og bladene røk.

Sjekket utstyr

- Nå har vi en annen bladleverandør og vi har gjort tester for å forsikre oss at det ikke er noen skader på selve maskineriet, sier adm. direktør Pål Engebretsen i Scanwind.

Opprinnelig var det meningen at fire nye vindturbiner av i alt 11 nye vindturbiner fra Scanwind skulle settes opp i høst. På grunn av havariet har Scanwind prioritert arbeidet med å finne havariårsakene.

Nå er det planlagt å starte montasjen av de nye vindturbinene i begynnelsen av mars neste år.Teknologigjennomgang

– Ut fra vår teknologigjennomgang, synes vi det er fornuftig å gå videre med vindturbinene fra Scanwind, sier energidirektør Kenneth Brandsås i Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE).

De skal i november også sette i drift en ny vindturbin på Hundhammerfjellet, men da fra Enercon fordi det ikke var plass for en 3,5 MW vindturbin fra Scanwind på et område i vindparken der det står en Vestas-turbin fra før.

Uten gir

Av de fire Scanwind-turbinene som er satt opp, er en utført med gir. – Det blir nok med den ene, vi har mer tro på den girløse utgaven, sier Brandsås. Den nye vindturbinen fra Enercon er også girløs.

– Vi kommer i første omgang til å konsentrere oss om å gjøre den girløse 3,5 MW vindturbinen til et perfekt produkt, men girversjonen er ikke parkert for godt, sier Engebretsen.

Han betegner Hundhammerfjellet som en forskningspark. Det skal danne grunnlaget for det arbeidet Scanwind skal gjøre for å komme ut i markedet. – Til nå har vi ikke gjort så mye systematisk for å gå ut mot andre kunder, sier Engebretsen.Styrker ledelsen

Scanwind er i startgropa for å styrke linjeledelsen slik at de får et selskap som kan håndtere et marked. Selve kommersialiseringen av selskapet skal først skje fra neste vår. – Fram til da er vi fortsatt i en forskningsperiode. Deretter starter vi en industriell periode, sier han.

Det er det internasjonale markedet Scanwind skal leve av, men synes det hadde vært hyggelig å starte med mange prosjekter i Norge.

- Med de nye norske betingelsene som politikerne nå når har forespeilt norske utbyggere av vindkraft, reduseres denne muligheten. Jeg frykter at mange norske prosjekter blir skrinlagt fordi det er for dårlige rammebetingelser, sier Engebretsen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.