OLJE OG GASS

Starter dypvannsboring utenfor Florida

Statoil og spanske Repsol skal sette i gang oljeboring på cubansk sokkel enten i år eller tidlig neste år. Det skjer bare noen mil fra Floridas hvite strender.
Statoil og spanske Repsol skal sette i gang oljeboring på cubansk sokkel enten i år eller tidlig neste år. Det skjer bare noen mil fra Floridas hvite strender. Bilde: Colourbox
Ole K. Helgesen
7. juli 2010 - 10:14

Selv om president Barack Obama har lagt ned forbud mot dypvannsboring i den amerikanske delen av Mexicogolfen klarer han ikke å stanse cubanernes jakt etter olje.

Mot slutten av året eller tidlig neste år skal Statoil og Repsol bore etter olje på 1500 meters dyp på cubansk sokkel.

Spansk selskap styrer

Informasjonsdirektør i Statoil, Jannik Linbæk, bekrefter at Statoil skal delta i et boreprosjekt som er operert av Repsol.

– Repsol planlegger leteboring utenfor Cuba i henhold til de regler som gjelder for dette farvannet. Boringen vil bli gjennomført i henhold til Repsols og Statoils krav til helse, miljø og sikkerhet, skriver han i en epost til Teknisk Ukeblad. Han sier Statoil ikke har registrert reaksjoner knyttet til eierandelen i de aktuelle blokkene.

Svært nær Florida

Men boringen er kontroversiell i USA. Ingen av Statoils amerikanske ansatte får lov til å jobbe med prosjektet på grunn av boikottreglene mot landet.

Og ifølge avisen Wall Street Journal er amerikanske politikere bekymret for at det skal bores noen få mil unna Floridas korallrev og hvite strender. På amerikansk side har boring utenfor Florida vært forbudt i flere tiår.

– Vi har et av verdens største korallrev i dette området. Vi burde ikke bore her, sier Dan McLaughlin, talsmann for senator Bill Nelson til avisen.

Under bygging

Repsol har lenge vært sparsomme med å kommentere planene. Men pressetalskvinne Maria Ritter bekrefter at selskapet planlegger å bore 80 kilometer fra Floridas Key West tidlig neste år.

- Det eneste vi kan si om våre planer på Cuba er at vi er i undersøkelsesfasen og planlegger en avgrensingsbrønn på det lovende funnet vi gjorde på Yamagua-prospektet i 2004, sier hun til Teknisk Ukeblad.

Lisenshaverne på feltet er Repsol (40 prosent), Statoil (30 prosent) og OVL (30 prosent).

Boringen skal foregå på 1500 meters dyp, samme dybde som BP sin katastrofebrønn. Repsol planlegger å starte boringen så snart riggen Scarabeo 9, som er under bygging i Kina, er på plass.

Utblåsningsventilen på denne riggen skal ha en ekstra barriere mot en utblåsning i forhold til Deepwater Horizon som brant opp og sank i april. Det er uvisst om dette kunne hindret katastrofen.

Klarer ikke å stanse

Trolig kan ikke amerikanerne gjøre noe for å stanse planene selv om boringen vil foregå like tett opp til det amerikanske fastlandet som BP sin ulykkesbrønn i Mexicogolfen.

I 1977 ble det inngått en avtale med Cuba om å dele Floridastredet på midten.

Ledige rigger

Det er for tiden mange ledige rigger i Mexicogolfen som følge av boreforbudet til den amerikanske presidenten.

Men Teknisk Ukeblad har ikke fått svar på om noen av disse kan bli tatt over til cubansk side.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.