DATATELE

Står CIA bak Facebook?

Central Intelligence Agency - CIA. Står CIA bak Facebook?
Central Intelligence Agency - CIA. Står CIA bak Facebook?

Helt fra starten har skeptiske brukere sett på mennene og pengene bak Facebook, og spekulasjonene er mange.

Blant annet skal nettsamfunnet ha fått en startkapital på 13 millioner dollar fra venture-firmaet Accel Partners, som tilbyr risikokapital til oppstartsselskaper.

Forbindelser

Direktør i Accel, James Breyer har tidligere sittet i NVAC, National Venture Capital Association, sammen med Gilman Louie i In-Q-Tel, et annet venture-firma grunnlagt av CIA i 1999.

In-Q-Tel er kjent for å jobbe med ulike typer informasjonsteknologi og informasjonssamling, blant annet såkalt «data mining».

Breyer har også sittet i styret til BBN Technologies, ett av selskapene bak utviklingen av ARPANET, eller det vi i dag kjenner som internett.

Forsvaret

I oktober 2004 kom også Gilman Louie med i BBN-styret, sammen med Dr. Anita Jones. Jones hadde tidligere arbeidet i In-Q-Tel, og var før det direktør for Defence Research and Engineering i det amerikanske forsvarsdepartementet. Hun hadde der ansvaret for det såkalte «Defense Advanced Research Projects Agency» (DARPA).

DARPA hadde i 2002 etablert et kontor for informasjonssamling (IAO) som hadde som formål å samle så mye informasjon som mulig, om så mange som mulig.

Fakta

Dette inkluderte internettaktivitet, kredittkortkjøp, flybilletter, bilutleie, medisinske journaler, vitnemål, førerkort, regninger, skatteoppgjør og all annen tilgjengelig data.

Offentlig er IAO i dag historie, men en av byråets første eksempelteknologier skal ha dreid seg rundt «menneskelige nettverksanalyser og bygging av modeller for adferdsanalyse».

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.