ARBEIDSLIV

Stanser forskning

Office for Human Research Protections tar et svært uvanlig skritt, når det nå stanser nærmest all føderal finansiert medisinsk forskning som involverer mennesker ved prestisjeuniversitetet i Baltimore på USAs østkyst.

Forskningsstansen følger døden til en ung, frisk kvinne som frivillig deltok i et forskningsprosjekt som omhandlet årsakene til astma. 24-åringen døde etter at hun hadde inhalert en ikke godkjent astmamedisin. Lungene ble ødelagt, tilsynelatende som følge av kjemikaliet hexamethonium, som hun inhalerte.

Office for Human Research Protections mener at den etiske komiteen som hadde godkjent det aktuelle forskningsprosjektet, ikke hadde tatt nødvendige forholdsregler for å beskytte personene som frivillig deltok i forskningsprosjektet, skriver The New York Times.

For å få tilbake forskningsbevilgningene må universitetet styrke beskyttelsen til personene som deltar i medisinske forskningsprosjekt, og utarbeide en plan som sikrer at den etiske komiteen og forskerne forstår regelverket som ivaretar forsøkspersonenes sikkerhet.

Johns Hopkins University mottok i fjor 310 millioner amerikanske dollar i føderale forskningsoverføringer. En talskvinne for universitetet sier til avisen at det foreløpig er uklart hvor mange studier som blir rammet av forskningsstansen.

Vedtaket om å stanse en betydelig del av den medisinske forskningen har sparket i gang en landsomfattende debatt om myndighetenes rolle overfor akademiske forskningsinstitusjoner, skriver The New York Times.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.