BYGG

Stanser forfallet på UMB

9. sep. 2013 - 10:41

Flyttingen av Norges Veterinærhøgskole og Veterinærinstituttet til Ås, og sammenslåingen til det nye Norsk Miljø- og Biovitenskapelig Universitet, NMBU, har stilt forfallet ved gamle Universitet for miljø- og biovitenskap (UMB) i et grelt lys.

Forfallet varslet

Allerede i 2002 leverte Statsbygg en rapport om det omfattende forfallet ved UMB på Ås.

Siden er det bare blitt verre. Fra 2011 har de to øverste etasjene i Urbygningen vært stengt. Sikkerheten var rett og slett for dårlig, og det manglet penger til å gjøre noe.

Ledelsen ved UMB har lenge vært ekstra bekymret, ikke bare var det forfall på UMB, men i tillegg skulle det bygges nye praktbygg til Veterinærhøgskolen for drøyt seks milliarder kroner. Utrykkene UMB-slum og Veterinærslott er brukt.

Men nå har Statsbygg fått penger, og Urbygningen skal totalrenoveres.

Les også: Her bygges Norges nye universitet

Snart på Doffin

Bygget er allerede tømt, og de forberedende arbeidene er godt i gang.

– Første fase i prosjekteringen er i ferd med å bli ferdig. Vi regner med å få hovedentreprisen ut på Doffin i løpet av november eller desember, sier Erik Antonsen, prosjekdirektør for Campus Ås i Statsbygg.

Tårnbygningen, et annet av de eldste og mest staselige byggene fra Norges Landbrukshøgskole er også i elendig forfatning. Også det renoveres, men ikke av Statsbygg.

– Nei, den jobben tar UMB selv, sier Antonsen.

Strukturelt annerledes

Tårnbygningen er fra 1924 og dermed 25 år yngre enn Urbygningen.

– Selv om begge byggene er tegnet av samme arkitekt skiller de seg fra hverandre strukturelt. Det er en mye enklere jobb å renovere Tårnbygningen stykkevis. Det gjelder ikke minst brannsrikringen, sier Terje Holsen, avdelingsdirektør med ansvar for bygningsmassen på UMB.

I løpet av de siste ti årene har UMB investert 60 millioner kroner i renovering av Tårnbygningen. Holsen regner med at ytterligere 60 millioner er påkrevd de kommende årene.

Les også: Gaustatoppen er til salgs

Forsvarer stykkevis renovering

Målet er å få bygget opp til tilstandsgrad 1.1. Dette er en norsk standard der nybygg er klassifisert som tilstandsgrad 0, for klasse 1 er det noe slitasje men ingen vesentlige mangler. For klassene 2 og 3 er det stor emangler.

Holsen avviser at det ville vært mer hensiktsmessig å totalrenovere Tårnbygningen i ett prosjekt, slik som nå skjer med Urbygningen.

– Ved å ta det stykkevis kan bygget fortsatt brukes, og vi slipper utgiftene til erstatningslokaler. Da Stortinget bevilget penger til Urbygningen var det kun til renoveringen. Utgiftene til erstatningslokaler må vi ta på egen kappe, og det kommer fort opp i 25 millioner, sier Holsen.

Dette er utgifter han slipper for Tårnbygningen.

Dette er utgifter han slipper for Tårnbygningen.De to øverste etasjene på Urbygningen har vært stengt av brannvesenet i to år. Håkon Jacobsen

Les også:

8 kjemper om å bli best på utdanning

Statoil vil bygge nytt på Forus

Sweco blir størst i Norden  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.