Stanser billigsalg av ingeniører

(Bilde: Joachim Seehusen)
Grafen viser at ingeniørkonsulenter har et stykke opp til timeprisen til IT-konsulenter og advokater. Mindre enn 700 kr/time tar Barlindhaug Consult i Tromsø 700 kr/time tok Riba i Kristiansand før Sweco overtok. 805 kr/time er hva en offentlig oppnevnt forsvarsadvokat kan fakturere På forsvarsadvokatnivå kanskje litt mindre i snitt, er hva Sweco Grøner tar. 2410 kr/time er den høyeste timeprisen Den norske Advokatforening har registrert blant sine medlemmer i 2003. 1161 kr/time er hva næringslivskunder måtte betale for advokattjenester i 2003. 745 kr/time pluss moms må du ut med for å få bilen reparert hos Toyota Jessheim i Akershus. 1600 kr/time må du ut med for å få en erfaren managementkonsulent fra Cap Gemini 900 kr/time er nedre smertegrense for en IT-konsulent hos Cap Gemini. 1000 kr/time eller 750 kroner for en tre kvarters permanent av langt hår er prisen hos frisøren Afor Euro Saloon i Oslo 375 kr/time pluss moms må du betale for å få snekkermester Per Indergård i Trondehim til å fikse huset. (Bilde: Getty Images/Heidi Bredesen)
SKYLDER PÅ OPPDRAGSGIVER: RIF-direktør Siri Legernes vil holde kurs for salgsredde ingeniører. Samtidig retter hun sterk kritikk mot holdningene hos statlige oppdragsgivere. (Bilde: Joachim Seehusen)

Dette er saken

I TU 21 presenterte vi en oversikt som viste at norske advokater tjener opptil 2,5-gangen mer enn hva rådgivende ingeniører i Norge klarer å oppnå i timespris. Også IT-konsulentene tjener mye mer enn kolleger i bygge- og anleggsbransjen.

For 25 år siden var forskjellen mellom kostpris og utpris langt større enn i dag, da bransjen var i tilsvarende vekst.

Det skal bli slutt på at rådgivende ingeniører kun tenker fag og konkurrerer om hvem som kan lage den beste brua.

Nå vil RIF presentere medlemmene for et kursopplegg for salg og markedsføring, ifølge Siri Legernes, adm.dir i Rådgivende Ingeniørers Forening.

Lov og orden

Som Teknisk Ukeblad tidligere har skrevet, klarer de ikke selge sine tjenester for mer enn snaut 800 kroner timen.

Bak et slikt opplegg lurer konkurranselovgivningen.

– Jeg har bedt om en juridisk vurdering, sier hun og vil ikke gå i fellen. Legernes regner med å presentere et opplegg til første styremøte. – Om interessen er der kan vi starte allerede til høsten.

Riktig eller gal pris

– Men det er den enkelte bedrifts fordømte plikt å selge sine tjenester til best mulig pris, det kan aldri RIF gjøre for dem, understreker Legernes.

Ideen til slike kurs har Legernes fra den biritske søsterorganisasjonen Association for Consultancy and Engineering, ACE, som har kjørt slike kurs i en årrekke.

– Forskjellene i England er betydelige i forhold til hva andre sammenlignbare rådgivere selger sine tjenester for, bekrefter Andy Walker. pressetalsmann for ACE.

Kritisk til oppdragsgivere

Samtidig er Legernes sterkt kritisk til holdningene i Statens Vegvesen, Statsbygg og Jerbaneverket for manglende vilje til å vurdere annet enn pris.

– Nedover i systemet sitter det mange som er nærmest angsbiterske og redde og ikke vurderer noe annet enn pris.

Pris ikke alt

Hun roser ledelsen i de statlige organisasjonene for å erkjenne at pris ikke er alt, men etterlyser en strategi for at dette skal sildre nedover i organisasjonene.

– Det blir ofte en kamp om å levere minst mulig. Det er hele byggenæringen preget av. Samtidig klager våre oppdragsgivere over at de ikke får den kvaliteten de ønsker og kommer til RIF for å klage på kvaliteten. Jeg er overbevist om at det er en sammenheng mellom billige tilbud og dårlig kvalitet, sier Legernes.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå