INDUSTRI

Stans i miljøprosjekt

FLAGGER UT: Elkem flytter produksjonen av ferrosilisium-magnesium fra Bjølvefossen i Ålvik til Island. I stedet vil de anlegge et gjenvinningsanlegg i de gamle lokalene til Bjølvefossen.
FLAGGER UT: Elkem flytter produksjonen av ferrosilisium-magnesium fra Bjølvefossen i Ålvik til Island. I stedet vil de anlegge et gjenvinningsanlegg i de gamle lokalene til Bjølvefossen. Bilde: Thomas Andersen, Wikimedia Commons
Camilla Aadland
5. mai 2009 - 09:12

160 arbeidsplasser forsvinner fra Ålvik når produksjonen av ferrosilisium nå gradvis skal overføres fra Elkem Bjølvefossen til Island, der kraftprisene er langt lavere enn i Norge.

Samtidig satser Elkem på å bygge opp en ny industri rundt gjenvinning av avfall fra aluminiumsindustrien i Ålvik.

Hvis alt går etter planen, kan det nye produksjonsanlegget sysselsette rundt 50 personer.



Stans i produksjonen

Prøveproduksjonen startet i fjor høst, men ble stanset i forrige uke.

– Vi har stoppet prosjektet delvis fordi vi har hatt problemer med utstyr og konseptuelt design, sier administrerende direktør Frode Nummedal ved Elkem Bjølvefossen til Teknisk Ukeblad.

Teknologien må nå evalueres på nytt. Håpet er at prøveproduksjonen kan komme i gang igjen over sommeren.

– Vi tviler ikke på forretningsideen, tvert imot. Vi ser at dette vil være viktig for aluminiumsindustrien. Det å legge ting på deponi er ikke fremtiden. Det er bedre å skille ut råvarene og gjenvinne disse, sier Nummedal.



Utvalgt prosjekt

Hvis Elkem Bjølvefossen lykkes med prøveproduksjonen, er planen å investere 100 millioner i et nytt anlegg, som skal kunne behandle avfall fra industrien over hele verden.

– Våre problemer ligger nå i demonstrasjonsfasen. Vi må løse prosessmessige utfordringer og verifisere teknologien før vi kan oppskalere, sier direktøren.

Finansiering har så langt ikke vært noe problem.

– Dette er ett av Elkems utvalgte prosjekter. I en tid der mange prosjekter legges på is, velger Elkem å satse her, sier Nummedal.



Lager jern av avfallet

I dag sendes katodeblokkene fra aluminiumsindustrien på deponi. Dette er avfall som i verste fall kan påføre mennesker og dyr sykdommen fluorose om det siver ut i grunnvannet.

– Vår prosess går ut på å nyttiggjøre karboninnholdet og ved hjelp av jernkilde lage jern som kan benyttes som et fullgodt produkt. Vi vil også fange fluoren slik at den ikke kan lekke ut. Den vil vi låse inn i en masse, som for eksempel kan brukes som sjøbunnsmasse, sier Nummedal.

60-70 personer jobber i dag med denne nye teknologien.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.