INDUSTRI

Stank-avfall blir liggende hele sommeren

SKAL ENDELIG FJERNES: Rester fra avfallet etter eksplosjonen på Vest Tank er pakket i poser, men disse vil gå i oppløsning, mener befolkningen. Mange er fortsatt plaget av lukt og helseplager etter eksplosjonen i fjor vår.
SKAL ENDELIG FJERNES: Rester fra avfallet etter eksplosjonen på Vest Tank er pakket i poser, men disse vil gå i oppløsning, mener befolkningen. Mange er fortsatt plaget av lukt og helseplager etter eksplosjonen i fjor vår. Bilde: Marit Hommedal
2. juli 2008 - 20:58


Gulen: Det bekrefter både SFT of Alexela Sløvåg (tidligere Vest Tank).

Årsaken er at ingen i Norge vil ta hånd om det omstridte avfallet. Alexela skylder på media:

Les også: Gulen: Venter på flere svar

Fortviler

- Med det medietrykket som har vært i denne saken, har det fram til nå vært komplett umulig å få noen til å ta imot avfallet. Vi har revet oss i håret, gått våken om nettene og jobbet 18 timer i døgnet. Vi er like fortvilt som lokalbefolkningen. Vi har ingen ting å tjene på at dette blir liggende på anlegget, sier administrerende direktør Håkon Ivarson i Alexela Sløvåg til TU.no.

Cirka 1500 tonn er tidligere sendt til Langøya, men her har de ifølge Ivarson nå satt foten ned.

Møkkasekker

I stedet har selskapet har måttet gå til Danmark og Tyskland for å bli kvitt de 400-500 tonnene illeluktende avfall som nå ligger pakket ned i såkalte "bigbags".

Et mottaksanlegg i Danmark tar hånd om slammet, mens et selskap i Tyskland tar imot forurenset masse.

Fristen ute

- Egentlig skulle Alexela fjernet dette innen 1. juli, men vi mener det er miljømessig forsvarlig at det ligger pakket ned i bigbags. Imidlertid vet vi ikke når sluttbehandlingen i utlandet kan skje. Vanligvis er det minst tre-fire ukers saksbehandlingstid. Det er sterkt beklagelig at dette avfallet ikke er borte for lenge siden, sier Bjørn Bjørnstad i SFT.

Han var på befaring på tomta i dag.

Folkemøte

Både Ivarson, Bjørnstad og Nasjonalt folkehelseinstitutt møtte lokalbefolkningen i Gulen kommune på et folkemøte i ettermiddag. Ikke bare selskapet fikk hard kritikk, men også myndighetene for sin håndtering av saken etter eksplosjonen for over et år siden.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.