ARBEIDSLIV

Standhaftig dekan

Den omsorgsfulle, men standhaftige dekan Edla Swanstrøm ved Høgskolen i Oslo (HiO) er nestleder av Nasjonalt råd for ingeniørutdanning og sitter i evalueringskomitéen av knutepunktfunksjoner innen sivilingeniørutdanninger. Hun har vært en sterk pådriver for å få den internasjonale konferansen om ingeniørutdanning, ICEE 2001, til Norge i august neste år.

Swanstrøm ledet med fast hånd senter for videre- og etterutdanning ved ingeniørutdanningen og sukker tungt over manglende yrkeserfaring blant nyutdannede ingeniører. Hun frykter at den innsiktsfulle ingeniøren som oppdager at noe ikke stemmer, kan bli mangelvare.

Med tung arvelig belastning var det ingen sensasjon at hun ble sivilingeniør bygg fra NTH. Hun sorterte murstein på bestefarens byggeplass fra hun var så ung at det grenset til barnearbeid. Armeringsjern var like naturlig for henne som synåler. Denne erfaringen under Aurskog-Hølands sommersol ga henne et innblikk i hva som foregår på en byggeplass, og var med på å stake ut karriereveien.

Etter NTH og en tid i Statkraft fra 1979, med erfaring fra Ulla-Førreanleggene, startet hun for seg selv. Hun var med på å etablere industriarbeidermuseet på Rjukan, og fremdeles klør hun i fingrene ved synet av gamle tømmerhus som trenger rehabilitering. På sine to eiendommer står det i dag tre slike hus hun egenhendig har flyttet og satt i stand – selv om hun egentlig er fagmann innen betong. Alt dette forhindrer ikke at hun både broderer og sysler med oljemaling.

Syv år i Glommens og Laagens Brugseierforening ga den naturglade sivilingeniøren flomerfaring i tillegg til prosjektering, byggeledelse og damtilsyn fra Røros til Svanfoss – mens tømmerfløtingen allerede var på vei mot solnedgangen.

Overgangen til lærer ved daværende Oslo Ingeniørhøgskole ble en ny utfordring. Edla Swanstrøm er nå faglig leder for ingeniørutdanningen ved HiO.

Studentsvikten tærer sterkt på dekanen fra de dype skoger. En viktig studieretning som elkraft holder hun resolutt i live via fjernundervisning sammen med andre skoler. Hun slåss knallhardt for å styrke realfagenes betydning i samfunnet. Mens ungene er kløppere i dataspill før de kan snakke og får et naturlig forhold til dette, må HiO ofte undervise i videregående mattepensum, noe hun verken har tid eller budsjett til.

Nå skal Edla Swanstrøm inn i et halvt år «sabbatsår» for å fylle på med nasjonal og internasjonal kunnskap – helst et sted der det kryr av antikke byggverk.

Les mer om: