KRAFT

Standby-bruk for millioner

STANDBY-SAMFUNN: Vi får fler og fler produkter i hjemmet med standby-funksjon. EU har beregnet at krav til energieffektivitet for produkter med slik funksjon kan gi store besparelser.
STANDBY-SAMFUNN: Vi får fler og fler produkter i hjemmet med standby-funksjon. EU har beregnet at krav til energieffektivitet for produkter med slik funksjon kan gi store besparelser.

Det lønner seg å skru av tv'n, skru av datamaskinen og trekke mobilladeren ut av stikkontakten når du går til sengs eller på jobb.

Vi får stadig flere apparater med stand by-funksjon, og de utgjør stadig større del av strømregningen - i hvert fall hvis vi ligner våre nordiske naboer.

Flere apparater

Hver danske familie har nå omkring 16 apparater på standby, viser nye beregninger fra El-selskapene i Danmark, ifølge interesseorganisasjonen Danskenergi.

Også i Norge er det gjort beregninger som viser at man kan spare vesentlige summer på å kutte standby-bruken.

Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet (NTNU) har funnet ut at universitetet har et sparepotensial i millionklassen.

Kan spare mye

Dersom alle maskinene er i skjermsparemodus, forbruker NTNUs maskiner 5.080.230 kWh årlig. Dersom maskinene slås av etter arbeidstid blir det årlige strømforbruket redusert til minimale 1.628.550 kWh, melder Universitetsavisa til NTNU.

- Sparepotensialet er dermed på hele 3.541.680 kWh, eller hele 2.242.592 kroner, sier Geir Skaaren ved Teknisk avdeling til avisa. Han leder et prosjekt for energisparing ved universitetet.

NTNU forbruker cirka 142 GWh i året over på 465.000 kvm.

Skaaren presiserer at de ikke vet hvor mange som skrur av maskinen helt når de går fra jobb, men hovedinntrykket er at de fleste bare logger av.

Stor del av regningen

Beregningene er gjort på moderne og strømgjerrige maskiner, og det reelle innsparingspotensialet kan være høyere, da NTNU også har eldre datamaskiner og skrivere. Eldre maskiner bruker ofte mer strøm enn nyere modeller.

I Danmark utgjør standbybruk en stadig større del av danske husholdningers strømforbruk. I 1996 utgjorde standbybruk rundt 4,5 prosent av familienes totale strømforbruk. I 2006 var andelen oppe i 10 prosent, mens i 2010 forventes den å øke til 12 prosent.

Ifølge interesseorganisasjonen danskenergi har de eksempler på boliger hvor det samlede standbyforbruket utgjør hele 25 prosent av strømregningen.

Avlive myter

Våre nordiske naboer har nå hatt en kampanje hvor nettselskapene har informert hvor mye penger det er å spare, og avlivet myter om standbybruk. Blant annet har danskene blitt opplyst om at:

  • TV-apparatet tar ikke skade av å bli skrudd av og på
  • Alle oppladere bruker strøm, så lenge de er plugget i en stikkontakt. Uavhengig om laderen er i bruk.

Norske energimyndigheter har ikke gjort tilsvarende beregninger for vårt standbyforbruk, heller ikke for kontorlandskap, opplyser Enova til Universitetsavisa.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.