OLJE OG GASS

– Standardutstyr vil gjøre små felt lønnsomme

Per Haaland og Ståle Tungesvik mener at den nye prosjektgjennomføringsmodellen Fast Track vil sørge for at flere funn på norsk sokkel blir produsert.
Per Haaland og Ståle Tungesvik mener at den nye prosjektgjennomføringsmodellen Fast Track vil sørge for at flere funn på norsk sokkel blir produsert. Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
24. aug. 2010 - 11:34

ONS / STAVANGER: Målsettingen for Statoil er å gjennomføre prosjektene raskere, slik at småfelt kan knyttes opp mot eksisterende infrastruktur mens denne ennå er i drift.

I tillegg er ambisjonen om å vedlikeholde produksjonen på norsk sokkel et viktig bidrag til å få fortgang i prosjektgjennomføringen.Øke produksjon

– Vi må øke produksjonen kraftig skal vi holde produksjonsnivået der vi ønsker. Med å bruke standardutrustning kan vi komme raskere i produksjon på småfelt som ellers ville vært ulønnsomme, sier direktør for ressurs- og forretningsutvikling på norsk sokkel, Ståle Tungesvik.

75 prosent

Tre av fire feltutbygginger Statoil skal gjennomføre de nærmeste årene kan bygges ut med standard undervannsutstyr.

– Vi må fjerne oss fra skreddersøm. Vi må allerede tidlig i prosjektfasen spørre oss selv om det passer med standardløsninger, hvis ja går vi videre med det. Slik kan vi utvikle småfelt til å bli lønnsomme, sier Tungesvik.

Vinner erfaring

– Fordelen med å gjennomføre prosjektene slik, er at vi kan utnytte kunnskapen leverandørene sitter med maksimalt. I tillegg vil vi bruke de samme folkene fra prosjekt til prosjekt slik at vi får kontinuitet og økt erfaring med gjennomføring av slike prosjekter, forteller Per Haaland, som leder de såkalte Fast Track-prosjektene.

Kort tid

Gjennomsnittlig tid fra funn til produksjon med den nye prosjektgjennomføringsmodellen er tre år.

Det første prosjektet som er kommet på plass er Pan Pandora som leveres av FMC. Statoil har utviklet standarden for undervannsbrønnene som skal brukes. De skal alle plasseres i brønnrammer med plass til fire brønner.

Sikrer arbeid

– Dette gi oss god beskjeftigelse og sørger for jevn arbeidsbelastning for oss og våre underleverandører, sier Ann Christin Gjerdseth, i FMC Kongsberg Subsea.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.