NETTARKIV

Standardiserer brannbilene

30. apr. 2001 - 07:47

Få kommunale brannbiler i Norge er like. Bilene kan bygges etter hver enkelt kommunebrannsjefs egne ønsker. Norske myndigheter har ingen forskrifter som stiller krav til brannbilenes spesifikasjoner. Det er merkelig, synes direktør Stein Asgeir Egenes hos brannbilprodusenten Rosenbauer Norge AS, .

– De fleste land i Europa har slike forskrifter, men ikke Norge.

Avdelingsdirektør Finn Mørch Andersen ved Direktoratet for brann og eksplosjonsvern (DBE) bekrefter at norske myndigheter ikke stiller detaljerte krav.

– Vi krever at kommunene har tilstrekkelig, egnet utstyr. Det er ikke hensiktsmessig at myndighetene skal bestemme over kommunene i detalj. De skal få bestemme selv så langt det er mulig, sier Andersen.

I løpet av to-tre år kommer en europeisk standard for brann- og redningsbiler, som Norge har forpliktet seg til å innføre. Rosenbauer International holder på å lage en standardisert europabil som skal kunne benyttes i alle EU-land.

Bilene leveres med midtmontert eller hekkmontert pumpe, eventuelt med støydemping. Påbyggene er av aluminium og hjelperammene er galvaniserte. Elektriske komponenter monteres i egne vann- og støvtette skap i påbyggene. Prisen for en typisk norsk brannbil er fra en million til og en og en halv million kroner pluss moms.

Les mer i TU nr. 17, som kommer på nett og papir 3. mai.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.