IT

Standardformatene fungerer ikke

FEIL: Utvikler Lars Marius Garshol hos Bouvet fant mange feil i forsøkene med å redigere word- og odf-filer i "fremmede" programmer".
FEIL: Utvikler Lars Marius Garshol hos Bouvet fant mange feil i forsøkene med å redigere word- og odf-filer i "fremmede" programmer". Bilde: Espen Zachariassen
Espen Zachariassen
26. mai 2010 - 08:17

Statlige virksomheter er pålagt å bruke formatet Open document format (odf) ved nettpublisering eller utsending av redigerbare dokumenter.

Hensikten er å øke bruken av åpne standarder, og av den typen som ikke er produsert av Microsoft.



Frigjøring

På den måten skal det offentlige frigjøre seg fra en dominerende markedsaktør, og innbyggerne skal kunne kommunisere digitalt med myndighetene uten å måtte kjøpe Office-programmer fra Microsoft, som benytter det konkurrerende formatet ooxml.



Bruk det du har

Men hvor reell er denne friheten? I praksis handler det om at du skal kunne bruke den programvaren du har for å åpne, lese og redigere et offentlig dokument, som å fylle ut og returnere en søknad.

Det betyr at du skal kunne åpne et skjema i Open Office, Microsoft Word eller Google Docs, lagre endringer og sende den til rett instans.



Ingen frihet

På oppdrag for Difi har Bouvet sjekket hvor greit det faktisk er å bruke de to formatene odf og ooxml med ulike kontorprogrammer.

Det er det slett ikke.

I en rapport som legges frem på et møte om de åpne standardene onsdag, kommer det frem at utveksling av ooxml-dokumenter mellom ulike kontorpakker fungerer svært dårlig. Rapporten er skrevet av utvikler Lars Marius Garshol hos Bouvet.



Kun Microsoft

– For flere funksjoner er det ingen andre verktøy enn Microsoft Office som kan åpne filer fra Office korrekt og lagre tilbake til ooxml, skriver Bouvet.

– En tilsvarende test med utveksling av odf-dokumenter viser at utveksling stort sett kun fungerer mellom OpenOffice.org og IBM Lotus Symphony, som er to produkter basert på samme opprinnelige kodebase, viser rapporten.



Ødelagt

I praksis handler det om at formateringer blir ødelagt. Sidetall faller ut, vektorgrafikk går tapt og punktlister endrer utseende.

I tillegg mener selskapets fagfolk at spesifikasjonene til begge formatene ikke holder mål, med mangelfulle opplysninger og selvmotsigelser.



Ikke forsvarlig

– Vår konklusjon er at vi ikke finner det faglig forsvarlig å anbefale noen av disse standardene, fordi kvaliteten på begge spesifikasjonene er lav og fordi utveksling mellom verktøyene ikke fungerer, skriver Bouvet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.