PRODUKSJON

Standarder som effektive verktøy

BRUK STANDARDER: Trine Tveter og Jan G. Eriksson i Standard Norge oppfordrer til å bruke anerkjente standarder. Det gir konkuransefortrinn mener de.
BRUK STANDARDER: Trine Tveter og Jan G. Eriksson i Standard Norge oppfordrer til å bruke anerkjente standarder. Det gir konkuransefortrinn mener de.
Anders J. Steensen
27. sep. 2005 - 07:51

– Vi må vise hvordan standarder kan være et effektivt verktøy i fohold til stadig nye direktiver som strømmer ut fra Brüssel. Ved å bruke en godkjent standard, kan en tilfredsstille EU-direktivene, sier Trine Tveter i Standard Norge.

For første gang vil Standard Norge markere verdens standardiseringsdag med en konferanse. Arrangementet holdes i samarbeid med Norsk Elektroteknisk Komiteé, NEK, og Post og teletilsynet, PT.

Det vil bli lagt særlig vekt på regelverk rettet mot å ivareta helse, miljø og sikkerhet.

– Et annet aspekt er å vise bedrifter at å tilfredsstille standarder er et konkurransefortrinn og gir markedsadgang for produktene de lager, sier Jan G. Eriksson.Tilsynene bidrar

Konferansen vil ta opp sentrale temaer som sikkerhet gjennom internkontroll, tilsynenes rolle og reguleringspolitikk.

Foredragsholderne kommer fra flere tilsyn, blant annet Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, DSB, og Petroleumstilsynet, Ptil, som vil fortelle om sine arbeider og erfaringer. Ptil har fått et nytt ansvarsområde ved at de nå også skal virke på landbasert petroleumsindustri.Bruk funksjonskrav

Tveter legger også vekt på at standarder utfyller forskriftenes funksjonskrav. – Standarder skal ikke hemme kreativiteten. Å innrette bedriften etter standarder kan tvert i mot være en drivkraft for å nå bedriftens mål internasjonalt, sier hun.

– Men også tilsynene må ta hensyn til samspillet melom funksjonskrav og standarer. Det er flere myndigheter som må få øynene opp for hvordan funksjonskrav kan brukes sammen med standarder. Helse, miljø og sikkerhet er her sentrale krav og en forutsetning for å godkjenne produkter og konstruksjoner, understreker Eriksson.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.