Stålpris for 90 tonn enebolig

Norsk Stålkonstruksjonspris, som utdeles hvert annet år av Norsk Stålforbund og Norsk Forening for Stålkonstruksjoner, er i år tildelt V-house på Nesøya i Asker.

"Leken"

I juryens uttalelse heter det at:

"V-house framstår som et friskt, utradisjonelt byggverk satt inn i et flott stykke norsk natur. Det presise formspråket, de store lysflater og leken med terrengfallet viser en ny metodikk innenfor planlegging av enebolig. V-house representerer en ny teknologi knyttet opp i mot bruk av synlige stålkonstruksjoner i boligproduksjon. Synlig malt stål i form av plater i tak og vegger samt konstruksjoner gir bygget et røft, men presist preg.

En vandring i huset byr på overraskelser både i valg av formgrep og materialer. Arkitektene har klart å skape en særpreget bolig som virker som et godt sted å være. Den innovasjon som er lagt inn i utvikling av hovedbæresystem av stål har synliggjort de potensialer som ligger i stålet som materiale i denne typen bygg."

90 tonn

Det er ikke noe hus for hvermannsen som nå har fått prisen. Stålvekt alene utgjør ca. 90 tonn i den 575 m 2 store boligen. Verdien av stålarbeidene alene utgjør fire millioner kroner i huset, som stod ferdig i desember 2003.

Prisen ble delt ut på Norsk Ståldag på Radisson SAS Hotell i Oslo og gikk til Space Group Arkitekter AS, Dr. Techn. Kristoffer Apeland AS, ABT Adviesbureau voor Bouwtechniek BV, NLI Alfred Andersen AS og byggherren Joakim og Kari Anne Varner.