BYGG

Stålguru på Oslo-visitt

Truls Tunmo
14. mars 2007 - 07:51

Professor Reidar Bjørhovde er etter snart 40 år i Amerika en av de mest anerkjente kapasiteter innen stålkonstruksjoner.

Nå har han vært i Oslo og holdt foredrag om amerikanske prosjekteringsregler for stålkonstruksjoner.

Sakker akterut

Bjørhovde mener bransjen er kommet vesentlig lenger i USA enn i Norge.

– Vi bygger jo mer med stålkonstruksjoner i Amerika enn her hjemme. Av vårt volum i bygninger, er så mye som 60 prosent av stål, og resten av betong. For eksempel er lengre broer i USA stort sett bare av stål. Vi har en veldig stor stålproduksjon som sannsynligvis er mer innovativ enn i Norge, sier han.Komposittkonstruksjoner

The Bjørhovde Group forsker og gjør undersøkelser hovedsakelig på stål – og komposittkonstruksjoner – blanding av betong og stål.

– Jeg har gjort mye forskningsarbeid som går på stabilitet i bygninger hvor man kombinerer stål og betong, opplyser han.

Jorskjelvsikker

Han har også forsket mye på forbindelser mellom søyler og bjelker, og på forskjellige typer bjelker.

- Dette er spesielt viktig når det gjelder jordskjelvområder, og jeg har utført nødvendige studier og sannsynlighetsberegninger særlig på søyler. Det var på dette feltet jeg tok doktoravhandlingen min på i USA i 1972, sier Bjørhovde.Samme regelverk

Selv om amerikanerne ifølge professoren har kommet lenger enn Norge på stålkonstruksjoner, mener han at prosjekteringsreglene stort sett er de samme.

– Jeg tror ikke det er store forskjeller. Etter å ha studert ganske detaljert regelverket som finnes i Europa, ser jeg at det er veldig likt det vi har i USA, sier han.

Søkte mer kunnskap

To NTH-professorer inspirerte Bjørhovde til å søke til USA for mer kunnskap da han var ferdig med utdannelsen i Trondheim.

– Professorene mine ved NTH, Inge Lyse på betongkonstruksjoner og Arne Selberg på stål hadde selv vært i USA og anbefalte det, sier Bjørhovde.

Lyse hadde vært en del år i USA før krigen, blant annet ved Lehigh University i Pennsylvania.

- Jeg ønsket å studere videre på stålkonstruksjoner, og begge to anbefalte dette universitetet til dette studiet. Der var jeg i fire år, og siden har jeg blitt i USA, sier Reidar Bjørhovde.Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.