ARKIVNYHETER

Stål fra Bergstaden

Anders J. Steensen
28. nov. 2011 - 08:07

RØROS: – Vi må hele tiden være på hugget med nye produkter og følger derfor veldig godt med i det som skjer i vårt marked, sier ekteparet Rolf Schjølberg og May Kristin Knutsen som eier og driver Røros Produkter. Bedriften har 19 ansatte.

Vi møter dem i fabrikken som ligger tett inntil slagghaugene ved Røros sentrum. Utenfor inngangen står en avfallsbeholder i metall som bedriften selv har laget. Inne i gangen, og i utstillingsrommet, har de en lang rekke avfallsbeholdere og løsninger for renhold, alt fra askebeger til vogner for renholdspersonalet i store kontorbygninger.Tynnplater

– Vi har spesialisert oss på tynne plater av stål opptil 12 millimeter, forklarer daglig leder Schjølberg.

Platene blir skåret med laser eller med stanse- og niblemaskinen. Fabrikken benytter seg også av sveiserobot og rørbøyemaskin. Røros Produkter har investert i et nytt, stort lakkanlegg som bedrifter i regionen benytter seg av for å lakkere sine produkter.Også lokalt

Røros Produkter jobber hele tiden med å utvikle nye produkter. Nå er det tid for nye avfallsdunker som skal stå i Røros sentrum, Bergstaden. Avfallsdunkene skal med andre ord plasseres i et svært spesielt miljø med flere hundre år gamle trehus, mange av dem med tømmer. Et krevende oppdrag for Røros kommune.

– Vi samarbeider med Destinasjon Røros og studenter ved NTNU. Studentene har tegnet avfallsdunker og vi arbeider med tegningene for å realisere produktet.

Nå er Røros Produkter også i gang med et nytt prosjekt for rengjøring i kontorbygg.

– Vi samarbeider med en kunde for å utvikle en løsning som er enkel å montere, den skal være sammenleggbar og dekke de fleste behov for manuelt renhold, sier de.Mer støtte

Røros Produkter har et godt samarbeid med Innovasjon Norge. Likevel er det ingen tvil om at daglig leder Rolf Schjølberg har en klar melding til politikerne.

– Legg bedre til rette for små bedrifter. Det gjelder finansiering av nye prosjekter, nye produkter og investering i å heve kompetansen i bedriftene, sier Schjølberg. Han mener at staten bør bidra mer til å utvikle næringslivet.

Røros Produkter er en bedrift som satser på kvalitetsprodukter i et marked med hard konkurranse, spesielt fra produkter som er laget i Kina eller andre land med svært lave kostnader.

– Det offentlige vekter 70 prosent pris når de skal handle inn. Derfor blir våre vogner i utgangspunktet dyre. Produkter fra lavkostland varer kanskje kun et par år. Mens våre produkter har holdbarhet i hele 15 år. Derfor er det ingen tvil om hvilke produkter som lønner seg om man tenker langsiktig, mener Schjølberg.

I lavkostland tjener arbeiderne 30 til 40 kroner i timen, etter det Schjølberg vet. Lønningene i hans bedrift er mer enn fem ganger høyere. Derfor er det viktig for Røros Produkter å utvikle nye måter å effektivisere bedriften på.

– Vi drømmer om å investere i en kombinert laser, stanse- og nible maskin som kan jobbe automatisk uten at det er nødvendig å være folk til stede underveis i produksjonen. Det kan bli aktuelt om vi lykkes med å øke produksjonen i fabrikken.Leveranser

Røros Produkter har vunnet mange prestisjefulle jobber. På Oslo Lufthavn Gardermoen står deres beholdere for kildesortering av en lang rekke ulike typer avfall som plast, papir og flasker. Det er nesten ikke mulig å unngå å se deres avfallsbeholdere når man er på farten fra eller til norges største flyplass.

– Dette er vår beste utstillingshall. Flere millioner personer ferdes på flyplassen hvert år, fastslår innehaverne av Røros Produkter. .

Røros Produkter har også levert avfallsløsninger til Color Lines cruiseferger, forskjellige kjøpesentre og en lang rekke kulturhus, barnehager og mindre bygg. Røros Produkter sine avfallsbeholdere står også på mange Statoil og Shell stasjoner.Omsetningsvekst

Røros Produkter fikk en sterk økning i omsetningen fra 15 millioner kroner i 2009 til 19,5 millioner kroner i fjor. Det ga et lite overskudd.

Bedriften har klare mål for sin virksomhet. De jobber ut fra stikkordene fleksibel, skikkelig og fremtidsrettet.

– Vi må være fleksible for å overleve i et svingende marked med en liten organisasjon og en stor maskinpark. Vi må lage skikkelige kvalitetsprodukter, være redelige, vise respekt og ta samfunnsansvar. Vi må hele tiden lære av det vi har gjort og tilegne oss ny kunnskap og teknologi for å være fremtidsrettet. Tenke nytt, se fremover og lage de beste produktene, understreker Rolf Schjølberg og May Kristin Knutsen i Røros Produkter.Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.