IKT

Stadig verre virus

Hewlett-Packards forskningssenter i Bristol i Storbritannia har undersøkt hvor effektiv moderne antivirusprogrammer er, og konkusjonene er nedslående.

For å evaluere antivirusprogrammer konstruerte forskerne en datamodell som liknet på måten biologiske virus sprer seg og modellerte måten slike programmet virker på.

I hele menneskehetens historie har vi sloss, og vinnerne har ofte blitt pekt ut av den teknologiske balansen mellom offensive og defensive våpen.

Første verdenskrig er et godt eksempel på hvordan offensive våpen ikke var tilstrekkelige.

De som holdt seg i skyttergravene hadde størst sjanse til å overleve.

Den siste tidens hendelser har vært en påminnelse om at de offensive våpnene nå ser ut til å få et overtak igjen, men nå snakker vi om Internett.

De tidligere så effektive antivirusprogrammene har ikke den samme beskyttelseseffekten som tidligere.

HP-undersøkelsen peker på at mange virus i dag sprer seg raskere enn nye antivirus mønsterfiler kan distribueres til brukerne og da kan det være for sent. Dessverre er det slike virus som dominerer for tiden og de ser ut til å bli raskere.

Et annet problem med dagens metode er at den senker hastigheten på e-post. Alle e-poster må sjekkes for alle slags virus som noen gang har eksistert, og det er ikke få og listen blir stadig lenger.

HP peker på at det trengs nye metoder for å stoppe virus før nye signaturfiler er tilgjengelige. Kanskje forskerne burde sett nærmere på norske Normans teknikk som lar mulig virus herje rundt i et isolert område på en emulert maskin før de slippes inn i varmen på PC-en din.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.