KRAFT

Stadig nye vindrekorder

SVENSK HAVVIND: Dette er svenske Lillgrund, en havvindpark på 110 megawatt (MW). Denne var en av de største parkene i verden, men er allerede blitt liten. Verdens største vindpark ligger nå i USA og er på 781,5 MW. I Canada planlegges en vindpark på 4400 MW.
SVENSK HAVVIND: Dette er svenske Lillgrund, en havvindpark på 110 megawatt (MW). Denne var en av de største parkene i verden, men er allerede blitt liten. Verdens største vindpark ligger nå i USA og er på 781,5 MW. I Canada planlegges en vindpark på 4400 MW. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
2. okt. 2009 - 08:10

Megawattene sitter løst i vindkraften. Det settes hele tiden nye rekorder i størrelsen på parkene.

Milliardinvestering

Torsdag åpnet E.On det de kaller «verdens største vindpark» i Roscoe, Texas.

De 627 vindturbinene fra Mitsubishi, GE og Siemens er til sammen på 781,5 megawatt (MW). Det er nok elektrisitet til 230 000 hjem.

– Det å ferdigstille verdens største vindpark krevde en investering på mer enn en milliard dollar, og samordning med 300 grunneiere og over 500 arbeidere, sier Steve Trenholm i E.On Climate and Renewables ifølge nettstedet businessGreen.

USA i ledelsen

USA har nå tatt over Tysklands rolle som verdensledende innen vindenergi, og oljestaten Texas har den nasjonale ledelsen.

Shell og BP vil nå gjøre alle sine vindkraftinvesteringer i USA, og turbinprodusenten Vestas stenger fabrikker i Europa og bygger nye i USA.

Et nytt amerikansk investeringsfond på 3 milliarder dollar skal finansiere 5000 prosjekter innen fornybar energi.

Ut mot havet

Verdens største vindpark til havs er for tiden Horns Rev II i Danmark, på 209 MW, inntil Greater Gabbard (504 MW) og London Array (1000 MW) tar over om et par år.

Men disse blekner mot havvindpark som nå skal bygges i Canada. Med sine 4400 MW er den 21 ganger større enn Horns Rev II. Selskapet Canadian Hydro skal bygge ut prosjektet i Great Lakes-regionen i Canada.

Provinsen Ontario har nylig annonsert at de innfører gode støtteordninger, såkalte feed-in-tariffer. Ordningen gjør at energiselskapene kan selge energi på tjueårskontrakter til 190 dollar per megawattime (MWh).

Teknisk Ukeblad har også skrevet om utviklingen i europeisk havvind: Les saken her

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.