INDUSTRI

Stadig nye strømrekorder

Kraftledninger. Strømkabler. Strømledninger.
Kraftledninger. Strømkabler. Strømledninger. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
Trond Gram
6. jan. 2010 - 13:27

Strømforbruket nådde en historisk topp i morgentimene i dag.

I timen mellom klokken åtte og ni i morges var kraftforbruket i Norge 23967 MW/h, ifølge tall fra Nord Pool Spot. Den gamle forbruksrekorden var rundt 1000 MW/h lavere, og ble satt i går ettermiddag.

Det er sprengkulden som har lagt seg over landet som er årsaken til det rekordhøye strømforbruket, som ifølge Statnett tilsvarer fem panelovner i bruk pr. innbygger.

Industrien drar ned

På tross av rekord i strømforbruk, er det mye som tyder på at forbruket hadde vært vesentlig mye høyere om industrien hadde hatt like høy aktivitet som de siste tre til fire årene.

– Hvis industrien hadde vært inne for fullt på samme måte som i 2008 ville forbruket vært nesten 1000 MW høyere i morgentimene. Det ville gitt en stor priseffekt, sier Sindre Finnes i Norsk Industri til Teknisk Ukeblad.

Tall fra NVE viser at kraftforbruket i industrien var 6,6 TWh lavere i fjor enn 2008, da det var på drøyt 32 TWh. Det reddet trolig et mye strammere norsk kraftmarked i morgentimene i dag.

– Svært stram situasjon

– Hvis industrien hadde vært inne med like mye som situasjonen ville vært for to år siden ville det vært en svært stram situasjon i kraftmarkedet, legger han til.

– Vi hadde håndtert strømforbruket også om industrien hadde vært i full drift. Men vi hadde naturligvis hatt et høyere forbruk, sier Tor Inge Akselsen, kommunikasjonsdirektør i Statnett til Teknisk Ukeblad.

Kommunikasjonsdirektøren påpeker at det rekordhøye strømforbruket ikke innebærer noe problem for kraftsystemet. Så lenge det ikke forekommer større feil.

– Kaldt vær betyr også rolig vær, og dermed regner vi med å ha full kontroll også i dagene som kommer, sier han.

18 prosent under fjoråret

Han viser til at forbruket i industrien har gått opp de siste månedene, og har steget med 500 MW siden august.

– Kraftintensiv industri har vært med på å dra forbruket litt opp utover høsten, med 20 prosent siden august. Men det ligger dog på det nåværende tidspunkt cirka 18 prosent under det den gjorde på samme tidspunkt i fjor, sier han.

Tidligere har Statnett inngått kraftopsjonsavtaler med store forbrukere om kutt i kraftforbruket for å unngå rasjonering. I år har ikke slike avtaler blitt unngått.

Forbruket var jevnt høyt over hele landet. Allerede tidlig i morges meldte Lyse Energi om rekordhøyt forbruk av elektrisitet i morgentimene. Kvart på ni onsdag morgen 6. januar viste Lyses målere et elforbruk på 1114 megawatt.

Rekord i Lyse

– Når forbruket av gass og fjernvarme blir tatt med, er forbruket 1340 megawatt. Det er ny rekordnotering hos Lyse. Det tilsvarer forbruket til mer enn 22 millioner 60 watts lyspærer, sier leder for driftssentralen Terje Nevland i Lyse Infra i en melding.

Det er satt ny rekord i strømforbruk hver morgen denne uken. Mandag var Lyses forbruk på 1064 MW, tirsdag steg det med ytterligere 20 MW.

Pressetalsmann i Statkraft, Knut Fjerdingstad, ønsker ikke å gå ut med konkrete tall for konsernet, men bekrefter overfor Teknisk Ukeblad at det er svært høy produksjon i Norge i disse dager, uten at det skaper nevneverdige problemer.

– Tilgjengeligheten er god, det vil si at alle våre kraftverk har høy kapasitet og leveringsevne, opplyser han til Teknisk Ukeblad.

PS: Rekorden ble kun stående i en time. Mellom ni og ti økte forbruket til 23974 MW/h.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.