ARKIVNYHETER

Stadig mindre asfalt til norske veger

Direktør for Asfaltentreprenørenes Forening, Arne Aaberg.
Direktør for Asfaltentreprenørenes Forening, Arne Aaberg. Bilde: Jarle Skoglund
Jarle Skoglund
22. jan. 2009 - 08:18

Norske asfaltentreprenører opplevde i fjor en liten nedgang i totalproduksjonen, etter flere år med vekst. Utflating av det private byggemarkedet og svært høye bitumenpriser gjorde at det ble produsert 180 000 tonn mindre enn i 2007, fra 5,868 mill tonn til 5,708 mill tonn. Adm.direktør Arne Aaberg i Asfaltentreprenørenes Forening kunne på bransjesamlingen Asfaltdagen 2009 fortelle at antall tonn til vegformål har hatt en jevn nedadgående trend de siste 7-8 årene. Til tross for uttalt ønske fra politikerne om å satse på asfalt, har ikke det medført mere asfalt ut på norske veger.

-Den høye oljeprisen i 2008 gjorde at Statens vegvesen måtte tilpasse sine innkjøp, men også over tid viser tallene en jevnt nedadgående trend, sa Aaberg.Klar for krisepenger

Når Regjeringen til uken lanserer sin tiltakspakke for å dempe de sysselsettingsmessige virkningene av finanskrisen, er norsk asfaltbransje blant dem som håper at dette vil gi seg utslag for dem.

Allerede i det vedtatte 2009-budsjettet ligger det en god økning i vedlikeholdet av vegdekker, og Arne Aaberg kunne fortelle de 300 deltagerne på årets Asfaltdag at man med dagens oljepris vil få omtrent 2,3 mill tonn for den milliarden som er avsatt til dette formålet i budsjettet.

- Med 500 - 600 millioner kroner ekstra gjennom tiltakspakken, vil det kunne bety at det i år kan legges 3 millioner tonn asfalt på statlige veger, som vil innebære et merkbart løft som vil kunne merkes som et løft for vegene i hele landet. Norske asfaltprodusenter har produksjonskapasitet til et slikt volum, ikke minst fordi privatmarkedet er blitt mye mindre. Vi står klar til å ta utfordringen, sier asfatdirektør Arne Aaberg.

Sammen med representanter for de største asfaltprodusentene møter han i dag ledelsen i Vegdirektoratet, for å diskutere hvordan de i fellesskap skal takle utsiktene for høyere volum i år.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.