MILJØ

Stadig mer nedbør

Nå skal flere framtredene forskningsinstitusjoner studere effektene av klimaeendringene, uansett hva årsakene til endringene kan være.

Det er Norsk institutt for luftforurensning (NILU), Norsk institutt for vannforskning (NIVA), Norges Landbrukshøgskole (NLH), Norsk institutt for jord- og skogkartlegging (NIJOS) og Folkehelseinstituttet som står bak.

Halve nitrogenbelastningen i Norge kommer fra fjell, myrer og andre semi-naturlige økosystemer som utgjør 70% av landarealet i Norge.

I det siste har også kvaliteten på drikkevanner blitt dårligere på grunn av utvasking av organisk materiale.

Nå vil institusjonene bidra med prognoser på fremtidens klima. En viktig del blir feltforsøk i Storgamaområdet i Telemark. I nærheten har NILU en målestasjon.

Blant annet skal institusjonene med kjemiske transportmodeller lage scenarier over endret avsetning av nitrogen i fremtiden.

Studiene skal utføres som et prosjekt - CLUE-prosjektet, fram til 2007. Prosjektet skal blant annet se på om klimaendringen vil påvirke våt og tørr nitrogenavsetning i Sør-Norge.

Andre viktige problemstillinger er: Vil det bli økt lekkasje av nitrogen og karbon fra semi-naturlige økosystemer til vassdrag og fjorder og vil drikkevannskvaliteten bli påvirket? Svarene presenteres i 2007.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.