SAMFUNN

Stadig i dødvannet

19. okt. 2000 - 09:43

Da den bebudede fornyelsen endelig ble lansert av regjeringen, var det ikke mange som hevet øyenbrynene. Planen ble mottatt med et langt gjesp. Den nye veien ble gjort til en sti som skal snirkle seg frem med en foreløpig toårsplan. I løpet av denne tiden skal Statskonsult undersøke, analysere og legge frem nødvendige tiltak for å komme frem med nye rasjonaliseringstiltak.

Vi er redde for at både mandat og oppgaver som skal utredes av de statsansatte selv, ikke bidrar til forenkling. Tidsrommet som er satt for å komme frem til forslag, er for langt. I mellomtiden har sannsynligvis både Stortinget og regjeringen kommet med nye lover, forskrifter og direktiver som bidrar til å forkludre hele prosessen. Den virkeligheten som beskrives, vil ikke stemme overens med nåsituasjonen når forslagene en gang legges frem.

Sannsynligvis vil forlagene da bli gjenstand for noe diskusjon, legges i en skuff og arkiveres for godt.

Men dette vil ikke være noe nytt. Statskonsult het Statens Rasjonaliseringsdirektorat tidligere. Oppgavene til både Statskonsult og arbeids- og administrasjonsministeren bør være en kontinuerlig prosess – med tanke på effektivisering og raskere saksbehandling. Dette bør ikke utføres som skippertak.

Planen er et slag i luften. Det vitner om at regjeringspartiet vil bevare det enorme statsapparatet, snarere enn å fornye det. Det bringer ingen revolusjon å skrive skjemaer på data. Og når skjemaer først skal inn på data, så blir det sikkert enda flere enn dem vi har i dag.

Eller: Alt blir som før…

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.