ENERGI

Stadig flere støtter utbygging av atomkraft, ifølge undersøkelse

I senere år har det vært en drastisk økning i andelen som støtter utbygging av atomkraft, fra kun to prosent i 2017 til 29 prosent i 2023, viser en undersøkelse.

Bildet viser JEEP II-reaktoren på Kjeller, som er én av to atomreaktorer i Norge. En undersøkelse viser at en økende andel nordmenn støtter utbygging av atomkraft.
Bildet viser JEEP II-reaktoren på Kjeller, som er én av to atomreaktorer i Norge. En undersøkelse viser at en økende andel nordmenn støtter utbygging av atomkraft. Foto: Ola Vatn/NTB
6. mai 2024 - 16:29

Utbygging av atomkraft er nå for første gang den mest populære energikilden, etter også å ha gått forbi vannkraft, som har ligget på toppen siden 2013.

Det kommer fram i den store samfunnsundersøkelsen Ipsos' Norsk Monitor. Andelen som helst vil bygge ut atomkraft, er nå større enn de som vil satse på vannkraft, som har ligget på toppen siden 2013.

Både vannkraft og solenergi har vært populære energikilder lenge, men begge disse energikildene er det nå færre som mener Norge bør satse på i fremtiden.

I 2021 svarte 28 prosent at vannkraft er den kilden som bør satses mest på, mens det i fjor var 25 prosent som svarte det samme.

Solenergi var det 21 prosent som ville satse på i 2017, men interessen for utbygging av denne energikilden har dalt siden. I 2023 var det kun 11 prosent som ville satse mest på solenergi.

Det er i størst grad menn som vil bygge ut atomkraft i Norge. Blant menn i aldersgruppen 55 til 69 år er det nå 41 prosent som ønsker utbygging av atomkraft, sammenlignet med 22 prosent i 2021.

Støtten til utbygging av atomkraft også tiltakende blant kvinner, på tvers av alle aldersgrupper.

Norsk Monitor er Norges største sosiokulturelle samfunnsundersøkelse der 3500 personer svarer på 3000 ulike spørsmål om blant annet holdninger, meninger, forbruk og mye mer.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.