ARKIVNYHETER

Stadig flere plaget av vegstøy

Økt biltrafikk har også økt støyplagene fra norske veger.
Økt biltrafikk har også økt støyplagene fra norske veger. Bilde: colourbox.com
Per-Helge Berg NTBPer-Helge Berg NTB
14. mai 2009 - 12:18

Den økende vegtrafikken står alene for hele 79 prosent av nordmenns støyplager. Jernbane, luftfart og industri står for 4 prosent hver, annen næringsvirksomhet for 3 prosent og andre kilder (inkludert bygge- og anlegg, skytebaner og motorsportbaner) står for 6 prosent av støyplagene. Det viser de foreløpige tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Økt trafikk er den viktigste årsaken til økt støyplage i denne perioden, viser beregningene fra SSB. Støyplagen fra vegtrafikk har økt med rundt 15 prosent fra 1999 til 2007. Endringer i motor- og bildekkteknologi har bidratt til å dempe veksten i støyplager, mens endringene i fartsgrensene ifølge SSB kun har ført til en liten reduksjon i støyplagene.

Hvis man går tilbake til 1999 og kun ser på dem som var støyutsatt fra veitrafikk, luftfart og jernbane utover normalgrensene den gangen, viser beregningene at denne gruppens støyplager har gått ned med 2 prosent.

Stortinget og regjeringen har tidligere vedtatt at målet er å redusere støyplagen med 10 prosent innen 2020 i forholdet til nivået i 1999. SSB mener at deres beregninger gjør det klart at denne innsatsen må økes dersom man skal nå dette målet.

Regjeringen har også satt opp et mål om at antall personer utsatt for over 38 dB innendørs skal reduseres med 30 prosent innen 2020 i forhold til 2005. Det er imidlertid ikke utarbeidet statistikk over innendørs støyplage ennå (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.