NYHETSBREV

Stabler i esker uten topp og bunn

Pakking av himlingsplater ble inntil nylig gjort manuelt. Det fantes ikke automatiske systemer som kunne klare jobben. Det var før Dynatec tok utfordringen.

9. apr. 2015 - 21:32

Viktige leverandører

ABB har levert roboter

Festo har levert alle luftløsninger

Holmek palletering AS har levert pallemagasin

Omron har levert sikkerhetsutstyr

SEW har levert alle motorene

Siemens har levert systemprogramvaren, Profisafe

Dynatec har prosjektert og montert anlegget og produsert deler av det i eget verksted

Askim: I tillegg til at platene må håndteres forsiktig var det en utfordring for automatisert pakking at eskene er for trange til å bruke vanlig gripeverktøy. Likevel ønsket Glava automatisert pakking. Det manuelle arbeidet var ensformig, og HMS-faktorene var ikke de beste.

Ett års utvikling

Klaus Herland fra Dynatec forteller at de fikk en forespørsel i januar i fjor.

– Utpå vårparten hadde vi et løsningsforslag med tre roboter og to egenutviklete eskereisere, forteller Herland, som har ledet utviklingen.

Dette var ikke en hverdagsjobb, hyllevare finnes ikke. Herland trekker frem vending av platene, som skal ligge to og to med de malte sidene mot hverandre, å få platene ned i esken, lukke esken og hente flate esker fra pall som de største utfordringene.

– Platene kommer rett fra lakkering, og lakken er ikke fullstendig herdet. Vi måtte ikke skade overflaten, og vi måtte heller ikke få begroing på gripeverktøyet, sier Herland

Løsningen ble gummilister med silikonbelegg, og en egen servomotor på robot 1 som håndterer hurtig vending av platene.

Les om: Pepperl+Fuchs AS er årets leverandør

Robot 1 legger platene med lakkert flate mot hverandre. Ikke så enkelt som det ser ut, fordi platene må behandles meget skånsomt.
Robot 1 legger platene med lakkert flate mot hverandre. Ikke så enkelt som det ser ut, fordi platene må behandles meget skånsomt.

Bruker åpne esker

Etter at de er lagt to og to, skal platene ned i eskene. Det var ikke plass til å la robot 2 legge dem inn. Vakuum var utelukket, fordi det ville skade platene. Herland forteller at det ikke fantes store nok tradisjonelle pakkemaskiner til å pakke esken rundt stabelen med plater. Det var det heller ikke plass til.

Herland og de øvrige deltakerne i prosjektet fant at det smarteste trekket var å legge platene ned i eskene før de ble lukket i bunnen. Tre søyler som beveger seg langs høydeaksen ble montert under esken. Når esken skal fylles, er disse søylene i høyeste posisjon, gradvis blir de senket ettersom flere plater kommer på. Fordelen er at robot 2 hele tiden legger platene i samme posisjon.

Søylene gør det også mulig å plassere platene litt over esken, dermed blir det plass til gripeverktøyet som holder platene.

– Fordi vi måtte plassere platene i en åpen eske, ble løsningen en kombinasjon av de nyutviklete eskereiserne og robot 3. Vi jobbet lenge med den løsningen. Det er 20 servoer bare for eskereiserne, forteller Herland.

Når alle platene er stablet, senkes to av de tre søylene, og de to klaffene på kortsiden brettes 45 grader inn. Nå kommer limventilen inn og sprøyter på korrekt mengde før de to klaffene på kortsiden brettes helt inn. Deretter brettes klaffene på langsiden 45 grader inn. Det gir tilstrekkelig hold til at den siste søylen kan senkes. Til tross for at en full eske veier 23 kg holdes alt på plass inntil de to siste klaffene er brettet helt inn og limt.

Les om: Rullende takke

Robot 3 og de to eskereiserne. Eskene brettes ut ved hjelp av vakuum.
Robot 3 og de to eskereiserne. Eskene brettes ut ved hjelp av vakuum.

Sparer arbeidskraft

Da Automatisering besøkte Glava, hadde anlegget vært i drift i to uker. Dynatec har montert og testet det i egne lokaler før de monterte anlegget hos Glava.

Automatiker Per Arne Wengen fra Glava forteller at det allerede fungerer tilfredsstillende, det har vært lite behov for justeringer. Han er så langt godt fornøyd med resultatet av en investering på drøyt 12 millioner kroner. Anlegget Dynatec har levert er dimensjonert for å kunne doble produksjonen Glava har i dag.

– På sikt vil vi kunne fjerne fire mann per skift. Ingen av dem mister jobben, de blir satt til andre oppgaver, sier Wengen.

Dynatec er i samtaler med ytterligere nye kunder, som ønsker å besøke Glava for å se anlegget i drift.

– Jeg synes dette bør være kandidat til Automatiseringsprisen, det er et unikt anlegg, avslutter Wengen.

Les om: Eksport av sjømat slår alle rekorder

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.