IKT

Stabilt søkelys for tøff sjø

Redningsskøytene kan få en lettere jobb med å finne personer i sjøen dersom produktet fra de unge gründerne holder hva det lover.
Redningsskøytene kan få en lettere jobb med å finne personer i sjøen dersom produktet fra de unge gründerne holder hva det lover.Bilde: Illustrasjonsfoto: Redningsselskapet

Etter en sommerjobb hos en bedrift som styrte sine lyskastere manuelt, utviklet Lars Andre Solberg og studiekompisene en ny lyskaster som kan finne personer i havet bare ved hjelp av kroppsvarme.

Lyskasteren holder lyset stabilt på samme objekt, selv i hard sjø.

Alle skip og båter av noe størrelse benytter søkelyskastere aktivt nattestid. Lyskasteren brukes til søk etter bøyer, skjær, båter og i noen tilfeller mennesker i havsnød. En person er nødt til å operere lyskasteren hele tiden.

Når det er mørkt, hard sjø og storm og stressede situasjoner er det en vanskelig jobb å holde lyset stødig, da både lyset og hånden skal koordineres opp i mot båtens bevegelse. Spesielt i redningsaksjoner og mann over bord-situasjoner er det kritisk at lyset holdes stødig.Avventer prototyp

– Vi er derfor overbeviste om at det er et stort marked for produktet, sier Lars Andre Solberg mens kompisene og kollegene Jonas Aamodt Moræus og Håkon Skjelten nikker bifallende.

En prototyp er like rundt hjørnet, og Redningsselskapet er interessert i å teste den ut.

– Vi ønsker tiltak som kan bedre sikkerheten og redningsarbeidet til sjøs hjertelig velkommen, sier redningsinspektør Stein Storlien i Redningsselskapet til Teknisk Ukeblad.

Sparer mannskap

Han tar forbehold om at produktet holdet hva det lover, noe de unge kybernetikerne forsikrer at det gjør.

Storlien bekrefter at det i dag krever store mannskapsressurser å håndtere en manuell lyskaster.

– Det krever nesten en mann alene til å håndtere en slik lyskaster, opplyser Storlien.

– Det finnes også gyrostabilisatorer som frigjør denne personen, men teknologien er kostbar. Vi har ikke råd til å utstyre alle våre redningsskøyter med slike lyskastere, forklarer Storlien. Det nye systemet skal bli langt rimeligere. Ifølge gründerne vil prisen være fra 10.000 til 90.000 kroner.Vil avsløre tyvfiskere

De unge kybernetikerne, som har startet selskapet SEC, mener søkelyskontrolleren vil spille en viktig rolle for å ferdes på sjøen – både for små fiskebåter på utkikk etter bøyer, redningsfartøy på oppdrag, supplyskip som legger til plattform og trålere på utkikk etter isfjell.

– Eller for kystvakta på utkikk etter russiske tyvfiskere i Barentshavet, smiler Solberg.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.