ARBEIDSLIV

Stabilt kursmarked

Få av aktørene innen kurs og etterutdanning merker nedgang. Noen satser også på flere kurs og flere deltakere i 2003.

En telefonrunde avslører at det er optimisme hos kursaktørene. Hos Reinertsengruppen, som har 1100 ansatte totalt og 350 ingeniører i Norge, planlegger personalsjef Morten Tonning ingen endringer i bedriftens bruk av kurs og etterutdanning.

- Vi har ingen samlet oversikt, så jeg kan ikke si hvor mye vi bruker på slikt. Men etterudanning er det lite av, kurs blir det mer av.

Tonning merker heller ingen større pågang fra de som leverer kursene.

- Det er et jevnt trykk, kanskje større pågang fra de som tilbyr kurs innen mellomenneskelige forhold, "myke" kurs.

I Norsk Hydro brukes økonomisk stramme tider til kurs og etterutdanning.

- Jeg har ikke tall, men vi ansetter ikke mange nå. Vi må satse mer på å bygge kompetansen gjennom kursvirksomhet hos de vi har, sier informasjonssjef Kristin Brobakke i Norsk Hydro. Huin vil ikke fortelle hvor mye konsernet bruker årlig på kurs og etterutdanning.

Interesse for BA-kurs

NITO har merket en nedgangsperiode som begynte på vårparten i fjor og siden har forsterket seg.

- Vår erfaring er at når en bedrift går godt og har kontroll over situasjonen, da vil de sende folk på kurs. Om det er hektisk og mye å gjøre er det ikke tid til overs og når det går dårlig er det ikke penger, forteller Bjørn Olsen i NITO.

Unntaket er bygg og anleggsbransjen, der NITO har innledet et samarbeid med NIF, detter er kurs med god deltakelse.

- Men innen IT sliter både vi andre, naturlig nok.

Olsen sier at NITO ikke kutter priser og at det nok er noen flere avlysninger nå enn i gode tider. - Gjennomsnittlig deltaker antall har sunket noe, men ikke betydelig.

NITO omsetter kurs og etterutdanning for ca. 15 millioner kroner i år. En viss spenning gjør seg gjeldene for neste år.

- Vi holder drøyt 100 kurs, om vi klarer å få fire ekstra deltakere til hvert av disse kursene gir det 2,4 millioner kroner i ekstra inntekter.

Priskutt er uaktelt hos NITO, der Olsen sitter med et klart inntrykk av at fag og innhold betyr mer enn pris.

Ikke kutt

- Nedgangenhar ikke vært på langt nær så kraftig som vi fryktet, sier John Raaheim, som er ansvarlig for kursvirksomheten til NIF. Det har vært få avlysninger og god deltakelse, med unntak av IT-sektoren der Raaheim melder om laber interesse.

- Vi frykter at stor nedbemanning i Telenor vil virke negativt både for deltakelse og foredragsholdere, sier Raaheim.

Likevel reduserer ikke NIF tilbudet for neste år, og planlegger en omsetning på rundt 15 millioner kroner i 2003 som er på nivå med inneværende år.

Også kursvirksomheten til Det norske Veritas later til å være forholdsvis upåvirket at de stramme økonomiske tidene.

- Vi merker det ikke så tydelig som vi skulle tro, vi har også sett tidligere at hvis vi får problemer skyldes det heller at vi ikke er flinke nok til å nærme oss markedet enn at markedet svikter, sier kursansvarlig seniorkonsulent Christen M. Heiberg.

DnV satser offensivt og utvider kurstilbudet neste år både med helt nye kurs og at enkelte eksisterende kurs også tilbys i Trondehim.

- Men dette er ingen sentral virksomhet for oss og det er ingen krise om vi må avlyse kurs. Kursvirksomheten er mer følsom for sesongsvingninger enn for markedssvingninger.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.