IT

SSD-prisene har stupt de siste månedene

Men prisen kan stige igjen utover høsten.

Samsung 840 EVO er i skrivende stund rimeligste SSD med 500 GB kapasitet. Siden januar har prisen sunket med mer enn 1300 kroner ifølge prisjakt.no
Samsung 840 EVO er i skrivende stund rimeligste SSD med 500 GB kapasitet. Siden januar har prisen sunket med mer enn 1300 kroner ifølge prisjakt.no Bilde: Samsung/TU.no (manipulasjon)
25. juni 2014 - 07:00

Stadig flere PC-er selges med SSD, men fortsatt tilbys overraskende mange modeller med mekanisk harddisk.

Årsaken er enkel: Pris. Det er fortsatt et stort gap i prisen på en 500 GB harddisk og en 500 GB SSD, og i et presset PC-marked kan det bety forskjellen på salg og intet salg.

Flere hundrelapper ned

For tre måneder siden skrev DinSide at de rimeligste SSD-ene med denne kapasiteten kostet i underkant av 2000 kroner inkludert mva.

Da Teknisk Ukeblad sjekket prisene gjennom prissammenligningstjenesten Prisjakt.no nylig, fant vi at Crucial MX100 fås for 1572 kroner inkludert mva i rimeligste nettbutikk. Det er mer enn 20 prosent prisnedgang på ett kvartal.

Til sammenligning koster rimeligste harddisk i samme 2,5 tommer innpakning fra 335 kroner. 

Men også for de større kapasitetene har det skjedd en positiv prisutvikling. Mens billigste SSD med 1 TB kapasitet kostet 3.599 kroner i slutten av mars, koster samme modell (Samsung 840 EVO) fra 3.190 kroner inkludert mva i dag.

Så sent som i januar lå prisen på rundt 4 500 kroner.

Les også: Apple lanserer «billig-iMac»

Grafen viser prisutviklingen på markedets rimeligste SSD med kapasitet på 500 GB.
Grafen viser prisutviklingen på markedets rimeligste SSD med kapasitet på 500 GB. Prisjakt.no

Varslet nedgang

En av årsakene til at prisene synker er NAND-brikkene blir billigere som følge av større produksjonsvolum.

Transcend-sjef Peter Shu uttalte tidligere i år at bransjen forventet et prisfall på 20-30 prosent gjennom 2014.

Enkelte modeller har allerede opplevd et større fall etter første halvår. Og de minste kapasitetene skvises ut.

Mangeårig daglig leder hos PC-produsenten Multicom, Tron A. Løvig, har sett disse skiftene mange ganger. Selskapet er for tiden alene om å bygge bærbare PC-er i Norge.

Tron A. Løvig hos Multicom.
Tron A. Løvig hos Multicom. Bjørn Eirik Loftås

256 GB blir "mainstream"

– Nå flytter 240/256 GB SSD-er seg ned dit 128 GB var for kort tid siden. I våre egne bærbare og stasjonære maskiner kommer det tydelig fram. 240 GB vil være minste disk i løpet av 1-2 måneder, sier han til TU.no.

Løvig forventer videre at 64 GB SSD snart vil forsvinne fra markedet.

TEST: Lenovo Thinkpad X1 Carbon: Den har 14-tommers skjerm, er lettere enn en Macbook Air og har åtte timers batterilevetid

Kan stige igjen

Hos Komplett.no opplever de noe av det samme.

– Vi forventet at 240/256 GB skulle bli den mest populære kapasiteten allerede i 2013, men det skjedde ikke. Hovedårsaken var at liten tilgjengelighet faktisk førte til at prisene gikk opp i løpet av året. Første halvår i år har prisene gått mye ned. Vi selger fortsatt mest av 120 GB, men salgsvolumet på 240/256 GB begynner å nærme seg, forteller SSD-produktsjef hos Komplett, Hildegunn Bjerknes, til Teknisk Ukeblad.

Hun føler seg imidlertid ikke overbevist om at prisene vil fortsette nedover i samme tempo i tiden som kommer.

– Ifølge de signalene vi har fått vil det være mindre tilgjengelighet på flash utover høsten, og det er forventet at prisene vil stagnere og muligens gå opp. Vi tror likevel at vi vil se en økning av volum på høyere kapasiteter og også mer bruk av SSD i løsninger rettet mot B2B-markedet, avslutter hun.

Les også:

Harddisken er fortsatt den store synderen

Supervarme kan gi SSD-en evig liv

Prisen på OLED-TV-er stuper  

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.