SSB: Nedgang i anleggsvirksomheten på 3,5 prosent i fjor

Samlet over året 2020 viser imidlertid produksjonsindeksen for bygg og anlegg en nedgang for hele bransjen på 3,2 prosent.

Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
10. feb. 2021 - 13:19

Det var med andre ord større nedgang for anleggsbransjen enn for bygg i året da korona-epedemien satte sitt preg på de fleste bransjer.

De ferske tallene fra Statistisk Sentralbyrå viser at den samlede BA-bransjen hadde en liten oppsving på slutten av fjoråret. Produksjonsaktiviteten i bygge- og anleggsnæringen hadde en oppgang på 1,3 prosent i 4. kvartal 2020 sammenlignet med forrige kvartal, i følge sesongjusterte tall. Samlet over året 2020 viser imidlertid produksjonsindeksen for bygg og anlegg en nedgang på 3,2 prosent.

Dermed fortsatte veksten som startet i 3. kvartal, etter en kraftig nedgang i aktiviteten i 1. og 2. kvartal som var knyttet til effekter av koronapandemien.

Det var en oppgang i byggevirksomheten på 2,2 prosent som bidro til den samlede veksten i kvartalet, mens det for anlegg var en nedgang på 0,9 prosent i samme periode.

Produksjonen falt i 2020

På tross av god vekst i andre halvdel av året endte samlet aktivitetsutvikling i 2020 med en nedgang på 3,2 prosent sammenlignet med 2019. Byggevirksomheten hadde en nedgang på 3,1 prosent og anleggsvirksomheten gikk ned med 3,5 prosent.

Nedgangen i 2020 er første gang produksjonsindeksen har registrert en negativ årsendring i bygge- og anleggsaktiviteten siden fallet som kom i kjølevannet av finanskrisen i 2009.

Den reduserte aktiviteten i 2020 kommer etter flere år med svært god vekst i næringen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.