MOTOR

Spyker kjøper Saab

Spyker kjøper den svenske bilprodusenten Saab av General Motors, erfarer SVT.
Spyker kjøper den svenske bilprodusenten Saab av General Motors, erfarer SVT. Bilde: Scanpix
25. jan. 2010 - 14:30

Fakta om Saab Automobile

  • Saab Automobile var bildivisjonen av Saab-konsernet. Andre deler av konsernet produserer fly og ulike former for militær teknologi.
  • Saabs bildivisjon ble overtatt av det amerikanske General Motors-konsernet i 2000. Men GM greide ikke å drive datterselskapet lønnsomt.
  • I 2008 gikk Saab Automobile med et tap på vel 4,1 milliarder kroner, nesten dobbelt så mye som året før.
  • I februar 2009 opplyste kriserammede GM at de vil kvitte seg med Saab.
  • Flere selskaper, blant annet Koenigsegg, har gjort forsøk på å kjøpe Saab. Men i desember besluttet GM å innlede avviklingen av Saab etter at ingen av budene ble funnet gode nok.
  • De siste dagene har nederlandske Spyker Cars’ administrerende direktør Viktor Muller vært i Stockholm for å forhandle om et kjøp av Saab.

Kilde: NTB

Nederlandske Spyker Cars kjøper den svenske bilfabrikanten Saab av General Motors, og handelen skal være helt klar, erfarer SVT.

Den europeiske investeringsbanken (EIB) har sagt ja til å gi Saab et lån, og Riksgälden har gitt grønt lys, ifølge nyhetsprogrammet Rapport.

Økt eierandel

Riksgälden er en statlig internbank i Sverige som forvalter statsgjeld og gir statlige garantier og lån.

EIB har tidligere kunngjort at banken er villig til å gi 400 millioner euro i lån til Saab.

En avgjørende faktor for at avtalen nå skal ha gått i orden, skal være at den nederlandske investoren Marcel Boekhoorn har økt sin eierandel i Spyker Cars. GM har nemlig motsatt seg de tidligere russiske eierinteressene, men kan akseptere Boekhoorn, melder Dagens Arbete.

Boekhoorn skal fungere som en rådgiver for Spykers toppsjef Victor Muller.

Skal presenteres i dag

Den svenske regjeringen vil holde et ekstraordinært møte om saken klokken 14.30 mandag.

Ifølge SVT vil GM bekrefte kjøpet senere samme dag, mens den angivelige kjøperen, Spyker, vil holde en pressekonferanse mandag for å presentere overtakelsen.

Spyker var i helgen i sluttforhandlinger med General Motors i Stockholm, og den nederlandske sportsbilprodusenten har også tidligere vært nær en avtale med GM om kjøp av den svenske industristoltheten.

Tidligere i januar startet den formelle avviklingen av Saab, men forhandlingene om et salg av selskapet har likevel fortsatt parallelt med denne prosessen. (©NTB)

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.