DOKTORGRADER

Sprøtt keram blir seigere

10. juni 2003 - 14:21

Et problem ved en slik bruk er at AlN er et relativt sprøtt keram.

Sivilingeniør Inger-Lise Tangen (28) fra Sandane i Nordfjord har klart å øke bruddseigheten til AlN i doktorgradsarbeidet sitt ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet NTNU.

Keramiske materialer er på mange måter metaller overlegne, blant annet er de lettere og hardere enn metaller, de er ikke elektrisk ledende og tåler høyere temperaturer, men fordi de er sprø, er bruksområdene færre.

Ved å øke bruddseigheten, det vil si gjøre materialene mindre sprø, kan keramer erstatte metaller. Et eksempel er i bilmotorer, der de gir lettere motorer og bedre forbrenning, ettersom høyere temperaturer kan brukes.

For å øke bruddseigheten til AlN, har Tangen laget ulike typer kompositter basert på AlN.

Bruddseigheten til AlN er øket både ved å tilsette korn av andre keramiske materialer og ved å få lange korn til å dannes og gro under framstilling. Spesielt dannelsen av lange korn er lovende for å gjøre AlN ytterligere mindre sprøtt, noe som kan åpne for flere bruksområder.

Avhandlingen har tittelen «Preparation and Characterisation of Aluminium Nitride-based Ceramic Composites / Fremstilling og karakterisering av aluminiumnitrid-baserte keramiske kompositter».

Arbeidet er utført ved Institutt for materialteknologi, NTNU, med professor Mari-Ann Einarsrud som hovedveileder og professor Tor Grande som medveileder. Arbeidet er finansiert av Norges forskningsråd.

Inger-Lise Tangen er sivilingeniør (1998) fra Fakultet for kjemi og kjemisk teknologi, NTNU, og har disputert for graden dr.ing. Hun er ansatt som senioringeniør i Det Norske Veritas AS.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.