IT

Sprer virus forkledd som nobelinvitasjoner

Mens utdelingen av Nobels fredspris nærmer seg, spres datavirus i e-poster forkledd som invitasjoner til prisutdelingen.
Mens utdelingen av Nobels fredspris nærmer seg, spres datavirus i e-poster forkledd som invitasjoner til prisutdelingen. Bilde: Dag Yngve Dahle
10. nov. 2010 - 13:39

E-postinvitasjonene ser ifølge Computerworld svært troverdige ut, men inneholder i stedet ondsinnet programvare. E-postene skal ha blitt sporet tilbake til Kina, men man vet ikke konkret hvem som står bak.

PDF-filen som er vedlagt e-posten inneholder ifølge Telenor en exploit som tar kontroll over maskinen den blir kjørt på. Filen oppretter også en bakdør på maskinen.

Telenor omtaler den ondsinnede invitasjonen som «et nytt målrettet angrep med nobeltema».

Prøvde å hacke Lundestad

I forkant av utdelingen av Nobels fredspris er blant annet Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad blitt utsatt for dataangrep.
FORSØKT HACKET: I forkant av utdelingen av Nobels fredspris er blant annet Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad blitt utsatt for dataangrep. FOTO: Scanpix Scanpix
Ifølge aftenposten.no er det også utført et målrettet angrep mot Nobelinstituttet. Angrepet skal ha vært et avansert forsøk på å trenge seg inn i datamaskinen til direktør Lundestad.

Hensikten med angrepet kan ha vært å skaffe seg full tilgang til all informasjon i instituttets datasystemer.

Angrepet mot Lundestads PC startet klokken 11.34 tirsdag. En e-post, som tilsynelatende kom fra et av dataselskapene som drifter systemene, ble sendt til Lundestad.

Instituttdirektøren fattet i imidlertid mistanke da han ble bedt om å oppgi brukernavn og passord. Angrepet er politianmeldt. Også flere ganger tidligere i år er instituttet blitt utsatt for dataangrep.

– Samme aktør

– Det er noen som prøver å infisere Nobelinstituttet. Siden vi finner spor fra den samme dynds-serveren, er det mye som tyder på at det er samme aktør som står bak angrepene, sier avdelingsdirektør Christophe Birkeland i Nasjonal sikkerhetsmyndighet til aftenposten.no.

Mistanken er ifølge nettavisen rettet mot kriminelle datamiljøer som skal operere i samarbeid med Kina. Kinesiske myndigheter er tidligere blitt anklaget for å drive omfattende dataspionasje.

Tildelingen av fredsprisen til dissidenten Liu Xiaobo har ført til voldsomme reaksjoner fra Beijing. Myndighetene har også lagt press på en rekke land for å få dem til å holde seg unna prisutdelingen 10. desember. (©NTB)

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.