ENERGI

Sprengte Three Gorges-demning

Kinas oppvoksende slekter gleder seg over teknologiske framskritt i Kina. Kineserne er hungrige på overføring av teknologi og er raske til å lære og forbedre.
Kinas oppvoksende slekter gleder seg over teknologiske framskritt i Kina. Kineserne er hungrige på overføring av teknologi og er raske til å lære og forbedre. Bilde: Tore Stensvold
Tore Stensvold
6. juni 2006 - 22:37

Med kinesisk sans for fyrverkeri og feiring fyrte de av 191 tonn dynamitt for å fjerne en midleritid kofferdam.Den permanente demningen med 12 turbiner er bygget ferdig i den tørre byggegropa bak og kunne derfor fjernes.

Først del ferdig

For tre år siden ble den andre halvdelen av den 2,3 kilometer lange demningen tvers over Yangtze ferdig. De første av 14 turbiner i den delen er allerede i gang med kraftproduksjonen.Three Gorges blir verdens største kraftverk når alle 26 turbiner er satt i drift i 2009.

Norsk patent

Norsk vannkraftekspertise har spilt en sentral rolle i utviklingen av turbinene. 26 turbiner - hver på 700 MW, skal sørge for en årlig produksjon på 84,6 TWh.

Løpehjulene er delvis basert på patenter tidligere Kværner innehadde .

GE Hydro kjøpte Kværner Energys vannkraftekspertise da Kværner-skuta var i ferd med å synke. Canadierne har flyttet det meste ut av landet. Verkstedet på Sørumsand er solgt og produksjonen flyttet ut. GE Hydro har beholdt ingeniørkompetansen på Kjeller.

Erstatter kull

- Kraftproduksjonen ved Three Gorges vil erstatte brenning av 50 millioner tonn kull i året, sa professor Guo Tao, visepresident for prosjektet da TU besøkte det for tre år siden.

Til tross for Three Gorges voldsomme kraftproduksjon, er det langt fra nok til å dekke den enorme kraftetterspørselen.Les mer om Three Gorges her.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Se bildeserie fra Three Gorges i 2003 her.

Bildeserie fra de enorme slusene som løfter skip forbi Three Gorges - Tre kløfter.Les mer om sprengingen av demningen på BBC. Der eer det også link til videoklipp. Se også Dagbladets dekning her.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.