BYGG

Sprengning gjorde fjell ustabilt

Fjelltunvegen 31 i Ålesund. Fjelltunvegen 29 skimtes til venstre i bildet.
Fjelltunvegen 31 i Ålesund. Fjelltunvegen 29 skimtes til venstre i bildet. Bilde: Mona Strande
17. nov. 2008 - 12:08

– De fem som omkom, døde momentant da fjellet og boligblokken raste ut. De kunne ikke ha vært reddet, sa utvalgslederen, fylkesmann, Ottar Befring, da han mandag overleverte rapporten til kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) og justisminister Knut Storberget (Ap).

Ifølge rapporten var skredet et direkte resultat av at terrenget ble endret før byggingen av boligblokken. Skråningen i Fjelltunvegen 31 var i utgangspunktet stabil, men utsprengningen av tomten medførte at stabiliteten i fjellet ble endret, noe som igjen førte til skredet.

Et forbilde

Både Befring og Storberget gir ros for måten unnsetningsarbeidet ble ledet på av politiet, og for den gode samhandlingen mellom de ulike etatene som var med på arbeidet.

– Ålesund kommune sin innsats for å ta vare på de overlevende etter ulykken framstår som et forbilde, sier Befring med henvisning til de 500 menneskene som ble evakuert fra den utsatte bygningen og områdene omkring. Det skjedde på grunn av eksplosjonsfaren fra en gasstank på 6.400 liter som lå under bygningen.

Forslag til bedring

Utvalget kommer med flere forslag for å unngå lignende ulykker i framtida. Blant annet foreslår de en endring av plan- og bygningsloven slik at det stilles krav om geologiske undersøkelser før og etter inngrep i terrenget i samband med bygging av boliger.

Utvalget slutter seg også til regjeringens forslag om kommunal beredskapsplikt og kommunal plikt til å gjennomføre risiko- og sårbarhetsanalyser.

Utvalget har ikke hatt mandat til å finne ut hvem som er ansvarlig for ulykken. Det er politiet som etterforsker de strafferettslige sidene av denne saken, opplyser justisminister Knut Storberget.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.