KRAFT

Sprekker i løpehjulet stanser Svartisen

NYE PROBLEMER: Det er oppstått sprekker i løpehjulet på det nye Svartisen-aggregatet. På bildet, tatt i desember, viste kraftverksjef Karl Svein Thorrud fram turbinregulator for det nye aggregatet.
NYE PROBLEMER: Det er oppstått sprekker i løpehjulet på det nye Svartisen-aggregatet. På bildet, tatt i desember, viste kraftverksjef Karl Svein Thorrud fram turbinregulator for det nye aggregatet. Bilde: Øyvind Lie
Øyvind LieØyvind Lie
14. sep. 2011 - 10:53

Det var etter prøvekjøring av turbinen at Statkraft oppdaget sprekkene.

– Vi vet ikke hvor alvorlig det er, men dette skal nå undersøkes, sier kommunikasjonsrådgiver Kristian Løksa i Statkraft til bransjemediet Montel.

Les også: Ny feil på Svartisen-aggregatet

Store problemer

Statkraft har hatt store problemer med det nye aggregatet i Svartisen i Meløy i Nordland helt siden desember i fjor. Da ble det oppdaget at en løs metalldel hadde gjort skader på statoren under oppstarten av aggregatet.

Som Teknisk Ukeblad tidligere har skrevet, er oppstarten siden blitt utsatt en rekke ganger. Sist opplyste Statkraft at aggregatet skulle i ordinær produksjon fra 16. desember i år.

Løksa kan overfor Montel ikke si om de nye problemene endrer dette oppstartstidspunktet før de siste undersøkelsene er ferdige.

Les også: Nok en Svartisen-utsettelse

Vanntap

På toppen av problemene med det nye 250 MW-aggregatet hadde også Statkraft Trafotrøbbel i Svartisen med det opprinnelige 350 MW-aggregatet etter et transformatorhavari. Dette aggregatet kom i drift igjen i sommer.

Løksa opplyser til Montel at tilsiget til Svartisen-kraftverket nå er så stort at Statkraft har vanntap, selv om det gamle aggregatet er i drift.

Begrepet vanntap betyr at vann må sendes rett på sjøen uten å kunne utnyttes til å produsere kraft.

Les også: Ny Svartisen-utsettelse

Les også: Svartisen tre måneder forsinket

Les også: Svartisen snart klar

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.